George Cruikshank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zelfportret George Cruikshank

George Cruikshank (Londen, 27 september 1792 - aldaar, 1 februari 1878) was een Engelse artiest, karikaturist en illustrator.

Cruikshank begon zijn loopbaan met satirische politieke cartoons. Hij werkte voor The London Illustrated News, dat wekelijks verscheen in een oplage van ruim 60.000 exemplaren.[1] Hij illustreerde later meer dan 850 boeken over actuele gebeurtenissen en kinderboeken. Zijn beroemdste illustraties waren die voor het boek Oliver Twist van Charles Dickens (1838). Hij publiceerde ook zelf een aantal boeken. Eind 1840 werd Cruikshank, wiens eigen vader was overleden aan de gevolgen van alcoholisme, een enthousiaste propagandist voor de geheelonthouding.

In die tijd publiceerde hij een serie van acht platen met de titel 'The Bottle' (De Fles) in 1847, waarvan bijna 100.000 exemplaren verkocht werden, en het vervolg, acht platen van 'The Drunkard's Children' (De kinderen van de dronkaard) in 1848. Tussen 1860 en 1863 schilderde hij een enorm doek waarop 'The Worship of Bacchus' (de verering van Bacchus) was afgebeeld. Cruikshank stierf op 1 februari 1878 in Londen.

Karikaturen van Cruikshank[bewerken | brontekst bewerken]

Illustraties van Cruikshank[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie George Cruikshank van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.