George van Schaumburg-Lippe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George
1846-1911
George van Schaumburg-Lippe
Vorst van Schaumburg-Lippe
Periode 1893-1911
Voorganger Adolf I George
Opvolger Adolf II
Vader Adolf I George van Schaumburg-Lippe
Moeder Hermine van Waldeck-Pyrmont

Stephan Albrecht George (Bückeburg, 10 oktober 1846 — aldaar, 29 april 1911) was van 1893 tot 1911 vorst van Schaumburg-Lippe. Soms wordt hij ook George II genoemd, zijn grootvader George Willem geldt dan als George I. Hij was de zoon van vorst Adolf I George en Hermine van Waldeck-Pyrmont, dochter van George II van Waldeck-Pyrmont.

Hij ontving een militaire opleiding, studeerde aan de Georg-August-Universität Göttingen en werd vervolgens officier in het Schaumburg-Lippische leger. Hij nam deel aan de Frans-Duitse Oorlog, diende bij het 11e huzarenregiment in Düsseldorf en van 1876 tot 1879 in Potsdam.

Na de dood van zijn vader op 8 mei 1893 nam hij de regering van het vorstendommetje Schaumburg-Lippe op zich. Hij verhuisde hierop naar de hoofdstad Bückeburg en gaf gedurende zijn heerschappij opdracht voor de bouw van enkele karakteristieke gebouwen. Hij stierf op 29 april 1911 en werd opgevolgd door zijn zoon Adolf II.

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 16 april 1882 huwde hij te Altenburg Maria Anne van Saksen-Altenburg, een zuster van hertog Ernst II. Hij vestigde zich met haar in Stadthagen. Uit dit huwelijk werden negen kinderen geboren:

Zie de categorie George van Schaumburg-Lippe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.