Georgi Malenkov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Georgi Malenkov
Георгий Максимилианович Маленков
Georgi Malenkov
Algemene informatie
Land Keizerrijk Rusland, Sovjet-Unie
Geboortedatum 8 januari 1902
Geboorteplaats Orenburg
Overlijdensdatum 14 januari 1988
Overlijdensplaats Moskou
Begraafplaats Kuntsevo Begraafplaats
Werk
Beroep politicus
Functies Chairman of the Council of Ministers of the USSR, member of the Presidium of the Supreme Soviet of the USSR, lid van de Opperste Sovjet van de Sovjet-Unie, lid van de Opperste Sovjet van de Sovjet-Unie, lid van de Opperste Sovjet van de Sovjet-Unie, lid van de Opperste Sovjet van de Sovjet-Unie
Studie
School/universiteit Technische Staatsuniversiteit van Moskou
Politiek
Politieke partij Communistische Partij van de Sovjet-Unie
Militair
Rang luitenant-generaal
Conflict Oostfront
Religie
Religie atheïsme
Familie
Echtgenoot Valerija Aleksejevna Goloebtsova
Persoonlijk
Talen Russisch
Diversen
Lid van Politbureau van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie
Deelnemer aan 17th Congress of the All-Union Communist Party, 18th Congress of the All-Union Communist Party, 19th Congress of the Communist Party of the Soviet Union, 20th Congress of the Communist Party of the Soviet Union
Prijzen en onderscheidingen Leninorde (30 september 1943), Leninorde (1945), Leninorde (1952), Medaille voor Heldhaftige Arbeid in de Grote Vaderlandse Oorlog van 1941-1945
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Georgij Maksimilianovitsj Malenkov (Russisch: Гео́ргий Максимилиа́нович Маленко́в) (Orenburg, 8 januari 1902 - Moskou, 14 januari 1988) was een Sovjet-Russisch politicus.

Malenkov ontving een strenge Russisch-orthodoxe opvoeding. Hij werd in 1920 lid van de communistische partij. Van 1921 tot 1925 studeerde hij technische wetenschappen. Na 1925 klom hij snel op in de communistische partij. In 1934 werd hij lid van de organisatorische afdeling van de partij. Hij werd voor de Tweede Wereldoorlog lid van het Centraal Comité en van het secretariaat van het Centraal Comité van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Malenkov werd een van de vertrouwelingen van Jozef Stalin. In maart 1939 werd hij lid van het Orgburo (Organisatorisch Bureau) (tot 1952).

Vlak voor het uitbreken van de Grote Vaderlandse Oorlog (juni 1941) met de Duitsers werd Malenkov kandidaat-lid van het politbureau. Direct na de Duitse aanval op de Sovjet-Unie in juni 1941 richtte Stalin het Opperste Verdedigingscomité op. Hij vulde dit met vertrouwelingen op, zoals Malenkov. Het Verdedigingscomité fungeerde als een soort oorlogskabinet. In 1944 werd Malenkov door Stalin benoemd als zijn plaatsvervangend voorzitter van de Raad van Volkscommissarissen (vicepremier), hetgeen Malenkov was tot 1946. Hij geraakte de laatste oorlogsjaren in ernstig conflict met Andrej Zjdanov, de partijleider van Leningrad (tegenwoordig: Sint-Petersburg), wat leidde tot de Leningrad-affaire.

In 1946 werd Malenkov lid van het politbureau en vicevoorzitter van de Raad van Ministers. Van mei 1946 tot mei 1947 was Malenkov voorzitter van het Comité voor Raketten. In 1952 werd hij in het presidium (de opvolger van het politbureau) van de CPSU gekozen.

Na het overlijden van Stalin in maart 1953 werd Malenkov premier, Nikita Chroesjtsjov secretaris van het Centraal Comité en Nikolaj Boelganin minister van Defensie en Lavrenti Beria minister van Binnenlandse Zaken. Op die manier werd het zogenaamde 'collectieve leiderschap' ingevoerd, hetgeen Stalin in 1952 had bepaald. Spoedig werd echter Beria (juni 1953) van zijn post verwijderd en in 1955 ook Malenkov. Op die manier kwam het duo Chroesjtsjov-Boelganin als sterkste uit de strijd.

Malenkov vervulde nog twee jaar de functie van minister van Energievoorziening, maar werd in 1957 ook van die post ontheven. Hij werd tevens uit de partij gezet. Malenkov werd benoemd tot directeur van een waterkrachtcentrale en later tot directeur van een verwarmingscentrale in Kazachstan. In 1961 ging hij met pensioen.

Malenkov bleef een krachtig aanhanger van het communisme en stalinisme tot zijn dood. In de jaren zeventig keerde Malenkov weer terug tot het Russisch-orthodoxe geloof van zijn jeugd. Hij werd zelfs bestuurder in een plaatselijke parochie. Hij maakte in 1985 de benoeming van Michael Gorbatsjov als secretaris-generaal van de partij mee. Begin 1988 overleed hij nabij Moskou. Zijn christelijke grafsteen werd gebeeldhouwd door zijn schoonzoon. Zijn dochter was een architecte die kerken ontwierp, ze overleed in 2010.