Gerard Kockelmans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerard Kockelmans
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Gerard Kockelmans (Meerssen, 5 mei 1925 - Beek, 7 september 1965) was componist, dirigent en muziekpedagoog. Hij studeerde aan de conservatoria van Maastricht, 's Gravenhage en Utrecht (onder anderen bij Kees van Baren, Sem Dresden en Henri Geraedts).

Als componist schreef hij voornamelijk koorwerken, maar ook missen, motetten, orkestwerken, kamermuziek en liederen in verschillende bezettingen. Hij was een meester van het contrapunt. Kockelmans heeft zich weliswaar duidelijk laten inspireren door de toentertijd zeer moderne twaalftoons-componeerstijl, maar heeft deze nooit echt omarmd. Zijn werken klinken weliswaar ‘modern’, maar zeer toegankelijk en melodieus. In de laatste fase van zijn leven componeerde hij in een door hemzelf ontwikkelde seriële componeerstijl.

Kockelmans is niet alleen als componist, maar ook als koordirigent en als docent van groot belang geweest voor het muziekleven in Limburg. Onder andere dirigeerde hij het Maastrichts mannenkoor, de oratoriumvereniging Nieuw Leven, het Geleens mannenkoor Mignon en de Maastrichter Staar. Als muziekdocent was hij zeer geliefd bij zijn leerlingen.

Zie voor meer informatie: http://www.kockelmans.nl