Gerardus Josephus Xavery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gerard Joseph Xavery
Persoonsgegevens
Volledige naam Gerardus Josephus Xavery
Geboren Antwerpen, 27 juli 1700
Gedoopt Antwerpen, 27 juli 1700
Overleden na 1752
Geboorteland Spaanse Nederlanden
Beroep(en) kunstschilder, tekenaar, etser
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Drie harlekijnen uit Aardige versaameling van koorde-danssers, springers en postuurmaakers, collectie Rijksmuseum Amsterdam.

Gerardus Josephus Xavery (gedoopt Antwerpen, 27 juli 1700 - na 1752) was een kunstschilder, tekenaar en etser uit de Zuidelijke Nederlanden, die zich vestigde in Den Haag.[1] Hij wordt ook vermeld als Gerard Joseph Xavery.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Xavery was een zoon van de Antwerpse beeldhouwer Albert Xavery en Catharina Maria Herry/Herri en een jongere broer van Jan-Baptist Xavery. Hoewel zowel zijn broer en vader als grootvader Jeronimus Xavery beeldhouwers waren, koos hij voor de schilderkunst. Hij vestigde zich in Den Haag, waar hij in 1741 lid werd van de Confrerie Pictura.[2] Xavery schilderde, tekende en etste onder meer landschappen, portretten en bloemstillevens. Hij maakte daarnaast series etsen over de commedia dell'arte, met harlekijnen en acrobaten, die in boekvorm werden gepubliceerd. Hij gaf les aan zijn oomzegger Frans Xavery. G.J. Xavery is vermoedelijk in 1752 of 1753 in Den Haag overleden.[2][3]

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gerard Joseph Xavery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.