Gerardus Lanphen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerardus Lanphen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Gerardus Maria Lanphen
Geboren Blaricum, 17 mei 1932
Overleden Blaricum 18 oktober 2009
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) beeldhouwer en tekenaar
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Erfgooiersboom

Gerardus (Gradus) Maria Lanphen (Blaricum, 17 mei 1932 - aldaar, 18 oktober 2009) was een Nederlands beeldhouwer en tekenaar uit Blaricum. Zijn figuurvoorstellingen zijn veelal van hout.

Gradus was het vierde kind van de twaalf kinderen van Geurt Lanphen en Gijsbertha Calis uit Laren.[1] Het gezin woonde aan het Fransepad in Blaricum. Gradus werkte als ciseleur in de stad Utrecht. Hierna haalde hij zijn diploma als edelsmid aan de Rietveldacademie. Zijn vervolgstudie aan de Rijksakademie van beeldende kunsten had als doel om beeldhouwer te worden. Vanaf 1970 werkte hij in een eigen atelier. Dit atelier was gevestigd in een oude bunker aan de Oostermeent, aan de Gooise zomerkade van het IJsselmeer bij de Stichtse Brug. In Londen volgde hij een kunststudie in het British Museum en in de National Gallery.

Als gelovige maakte hij in 1959 en 1977 een voettocht naar Lourdes. Nadat hij op 73-jarige leeftijd in het Blaricummer ‘Torenhof’ was gaan wonen ging hij in 2009 naar verpleeghuis Beth Shalom in Amsterdam, waar hij op 18 oktober zou overlijden. Hij werd begraven op het kerkhof van de St. Vituskerk in Blaricum.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

In 1970 werd hij als erfgooier aangezocht om een Erfgooiersboom te maken, als eerbetoon aan de Erfgooiers. Het monument werd in december 1971 onthuld, ter gelegenheid van een Larense tentoonstelling die werd gehouden naar aanleiding van de ontbinding van de Vereniging van Stad en Lande van Gooiland.[2] Het eikenhouten beeld stond tot de jaren tachtig bij de Nederlands Hervormde kerk aan de Torenlaan. Na een restauratie kreeg het een plek in het voorportaal van de Dorpskerk aan de Torenlaan. Een bronzen kopie uit 1985 staat op de hoek van de Torenlaan en de Dorpsstraat, bij de muziektent in het centrum van Blaricum.