Gert Sennema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gert Sennema
Beeld van Sisyphus op de Brink van Assen
Persoonsgegevens
Geboren Grijpskerk, 1962
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Beeldend kunstenaar
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Gert Sennema (Grijpskerk, 1962) is een Nederlandse beeldhouwer, tekstschrijver en musicus.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Sennema volgde de opleiding aan de Academie Minerva te Groningen. Voor het project Verbeeld verleden in de Groningse Folkingestraat, maakte hij Portaal, een bronzen deur die niet open kan en nergens heen leidt, als herinnering aan de Joodse bewoners, die hier voor de Tweede Wereldoorlog woonden.

Achter deze gesloten deur ligt de geschiedenis van de Folkingestraat verborgen. Een geschiedenis die niet meer naverteld kan worden omdat de mensen die er eens leefden, tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerd zijn.[2]

Van 1990 tot 2005 had Sennema een atelier in het gebouw van Station Grijpskerk, dat echter afbrandde met een groot deel van zijn kunstwerken. Hierna verhuisde hij naar de oude zuivelfabriek van Grijpskerk.

In 2008 werkte Sennema in Assen aan een houten beeld van Sisyphus. Hij had hiervoor een openlucht atelier ingericht bij de rechtbank, waar zijn werk voor omstanders te volgen was. Het hout kwam van een van de bomen die voor het Drents Museum stond. Op deze zelfde plek is het beeld vervolgens geplaatst.

Behalve beeldhouwer is Sennema ook actief op het snijvlak van kunst, muziek en theater. Hij is de bedenker van theaterproducties op locatie, waarbij de bewoners en de taal van het Westerkwartier centraal staan. Voor zijn verdienste voor de Groninger streektaal en cultuur kreeg hij de K. ter Laan Prijs 2011 toegekend.[3]

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gert Sennema van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.