Gertrude Stein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gertrude Stein
Gertrude Stein in 1935 (foto Carl van Vechten)
Algemene informatie
Geboren 3 februari 1874
Geboorteplaats Allegheny (Pennsylvania)
Overleden 27 juli 1946
Overlijdensplaats Parijs
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep schrijfster
Werk
Stroming Avant-garde
Invloeden Pablo Picasso, Henri Matisse, Ernest Hemingway, Ezra Pound en Carl Van Vechten
Thema's Pablo Picasso, Alice B. Toklas
Bekende werken Tender Buttons; Before the Flowers of Friendship Faded Friendship Faded; The Autobiography of Alice B. Toklas; Four Saints in Three Acts; Picasso; Ida
Dbnl-profiel
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Gertrude Stein (Allegheny (Pennsylvania), 3 februari 1874 - Parijs, 27 juli 1946) was een Amerikaanse schrijfster die vanaf 1903 in Parijs woonde.

De extraverte Gertrude Stein behoorde tot de cultfiguren van de kunst- en literatuurscene van haar tijd. Door een stijl van woordherhalingen, zoals Rose is a rose is a rose is a rose (vaak onjuist geciteerd als: "A rose is ...") uit het gedicht Sacred Emily uit 1913, wilde ze het kubisme uit de schilderkunst naar de literatuur vertalen.

Twee langdurige relaties kenschetsen haar leven: de eerste met haar broer, de kunstcriticus Leo Stein, van 1874 tot 1914, en de tweede met Alice B. Toklas, van 1907 tot haar dood in 1946. Steins huis aan de Rue de Fleurus 27 in Parijs groeide uit tot een artistiek-literaire salon. Haar hele leven onderhield Stein contact met bekende avant-garde kunstenaars en schrijvers, zoals Pablo Picasso, Henri Matisse, Ernest Hemingway, Ezra Pound en Carl Van Vechten. Zij was degene die in de periode van het interbellum de term Lost Generation ('Verloren generatie') uitvond voor een groep Amerikaanse schrijvers die na de Eerste Wereldoorlog naar Parijs waren getrokken onder wie Ernest Hemingway, John Steinbeck, Ezra Pound en T.S. Eliot.

Stein was bevriend met de Amerikaanse componist Virgil Thomson, die zij in 1926 in Parijs had leren kennen. Zij schreef de libretto's voor twee van zijn opera's: Four saints in three acts (1934) en The mother of us all (1947).

Portret van Gertrude Stein is een bekend schilderij van Picasso dat deel uitmaakte van de collectie Stein. Het bevindt zich nu in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Gertrude Stein komt, naast andere beroemde Amerikaanse auteurs die in de jaren twintig van de twintigste eeuw in Parijs waren, voor in de speelfilm Midnight in Paris van Woody Allen uit 2011. In de film leest ze het roman-manuscript van de hoofdpersoon Gil Pender.

Nederlandse vertaling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Poëzie en spraakkunst, vertaald door Mon Nys. Druksel, 2013
Zie de categorie Gertrude Stein van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.