Gewoon puntmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Calliergonella cuspidata
Gewoon puntmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida (Bladmossen)
Orde:Hypnales
Familie:Hypnaceae
Geslacht:Calliergonella
Soort
Calliergonella cuspidata
(Hedw.) Loeske (1911)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Calliergonella cuspidata op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het gewoon puntmos (Calliergonella cuspidata) is bladmos behorend tot de familie Hypnaceae. De soort groeit het liefst op natte, soms drassige grond. Het is niet ongebruikelijk om het te vinden op vochtige, voedselrijke grond en op rotsen. Ook kan het ruderaal voorkomen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Kenmerkend voor deze soort zijn de bladeren, die aan de uiteinden van de stengels, die vaak naar boven wijzen, vaak tot een rechte, iets stekende doorn zijn opgewonden. De plant wordt tot 15 cm lang en is vers groen tot goudgroen, vaak bruinachtig of roodachtig. De blaadjes zijn 2-3 mm lang en breed eivormig en niet erg scherp gepunt. De bladcellen zijn prosenchymatisch, de bladvleugelcellen zijn gedifferentieerd. Een nerf ontbreekt of is kort en dubbel.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Het komt niet alleen voor in Europa en het hele noordelijk halfrond, maar ook in Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Het heeft bijna kosmopolitisch in distributie. De soort komt in Nederland zeer algemeen voor.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een soort van extensief beheerde graslanden alsmede van gazons, broekbossen en oevers, vooral op plaatsen waar de vochtigheid sterk wisselt gedurende het jaar. De soort komt normaal op de grond voor, maar soms op stamvoeten of op dood hout. Het gewoon puntmos kan in schraalgraslanden zeer dominant worden als er sprake is van verdroging en lichte eutrofiëring. Het is gevoelig voor verzuring, maar niet voor vermesting en verdroging.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]