Johannes Hedwig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johann Hedwig
Johann Hedwig
Geboren 8 december 1730
Overleden 18 februari 1799
Geboorteland Roemenië, Duitsland
Bekend van Bryoloog
Standaardafkorting Hedw.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Johann Hedwig aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Johann Hedwig, Johannes Hedwig of Joannis Hedwig (Kronstadt, Transsylvanië, 8 december 1730Leipzig, 18 februari 1799) was een Duits botanicus en medicus en grondlegger van het onderzoek aan mossen; hij wordt dan ook wel de "Vader van de bryologie" genoemd.[1]

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Hedwig studeerde medicijnen aan de Universiteit van Leipzig. Hij begon met de studie van botanie toen de stad Kronstadt weigerde hem een vergunning te geven om de geneeskunde uit te oefenen. Hij kwam terug in Leipzig in 1781, waar hij hoogleraar werd in de geneeskunde en drie jaar later in de plantkunde.

Hedwig begon onderzoek aan de bladmossen en schreef Fundamentum Historiae Naturalis Muscorum Frondosorum (1782-83), 2 delen, waarin hij de anatomie van de bladmossen en de geslachtelijke voortplanting behandelde. Ook nam hij de kieming van sporen en het ontstaan van protonemata waar. Hedwig was de eerste die de reproductieve organen van mossen, antheridia en archegonia onderkende. Hij introduceerde een nieuwe indeling, die gebaseerd was op de plaats van de sporenkapsels.

Hedwig is tot zijn dood bezig geweest met zijn belangrijkste, in 1801 door C.F. Schwaegrichen postuum gepubliceerde bijdrage aan de bryologie Species muscorum frondosorum: descriptae et tabulis aeneis lxxvii coloratis illustratae (1801), dat later de basis zou vormen voor de nomenclatuur van de bladmossen (uitgezonderd de veenmossen).

Naar Hedwig zijn zowel het geslacht Hedwigia als het tijdschrift Hedwigia, later Nova Hedwigia genoemd.