Ghostbusters II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ghost Busters II)
Voor het gelijknamige videospel, zie Ghostbusters II (computerspel)
Ghostbusters II
Tagline Be ready to believe us.
Regie Ivan Reitman
Producent Ivan Reitman
Scenario Dan Aykroyd
Harold Ramis
Hoofdrollen Bill Murray
Dan Aykroyd
Sigourney Weaver
Harold Ramis
Rick Moranis
Ernie Hudson
Annie Potts
Peter MacNicol
Wilhelm von Homburg
Muziek Randy Edelman
Montage Donn Cambern
Sheldon Kahn
Cinematografie Michael Chapman
Distributie Columbia Pictures
Première 16 juni 1989
Genre Actie, fantasy, komedie
Speelduur 102 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 30 miljoen
Opbrengst US$ 215 miljoen[1]
Gewonnen prijzen 2
Overige nominaties 3
Voorloper Ghostbusters (1984)
Vervolg Ghostbusters: Afterlife (2021)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Ghostbusters II is een Amerikaanse film uit 1989. De film is het vervolg op Ghostbusters uit 1984, en werd geproduceerd door Ivan Reitman. Alle acteurs uit de originele film spelen ook in dit vervolg mee.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich vijf jaar na de vorige af. Sinds hun heldhaftige gevecht met Gozer is het met de Ghostbusters bergafwaarts gegaan. Hun bedrijf is gesloten door de vele rechtszaken die tegen hen zijn aangespannen. Ray Stantz is nu eigenaar van een boekwinkel gespecialiseerd in boeken over occultisme. Samen met Winston Zeddemore treedt hij nog weleens op bij kinderfeestjes. Peter Venkman heeft zijn eigen talkshow. Egon Spengler is nu een paranormaal onderzoeker. Dana Barrett heeft inmiddels een zoontje genaamd Oscar, en restaureert als beroep oude schilderijen.

Een van de schilderijen is van Vigo de Karpatiër, een wrede Moldavische heerser uit Karpato-Roethenië van de 16e eeuw. Wat niemand weet is dat de geest van Vigo in dit schilderij huist, en uit is op wraak en weer terug op aarde wil keren. Op een dag komt Dana terug van een boodschap samen met haar zoontje die in de kinderwagen ligt. Bij het aanspreken van de conciërge gaat de kinderwagen er plots vandoor en staat na een dolle rit pas stil, midden op een drukke straat. Ternauwernood kan Dana haar kind redden. Ze waarschuwt Spengler en Ray, die vermomd als straatwerkers de zaak onderzoeken. De twee ontdekken een rivier vol van dik roze slijm in een verlaten metrotunnel onder First Avenue. Ondertussen, in het museum, wordt Dr. Janosz Poha benaderd door de geest van Vigo. Hij wil dat Janosz hem het kind van Dana brengt zodat Vigo bezit van dit kind kan nemen om weer te leven.

De Ghostbusters nemen een stukje van het slijm mee, en ontdekken dat het reageert op emoties. Negatieve emoties maken het slijm sterker en laten het groeien, terwijl positieve emoties het slijm kinetische energie geven. De Ghostbusters besluiten weer bijeen te komen, daar de rivier van slijm een teken is dat er iets bovennatuurlijks gaande is. Peter bezoekt Dana in het museum, en ziet het schilderij van Vigo. Hij vertelt zijn collega’s dat Vigo een machtige tovenaar was, die toen hij 105 jaar oud was op wrede wijze werd geëxecuteerd. Op het schilderij is een rivier van slijm zichtbaar gelijk aan die in de metrotunnel. Het slijm wordt gevoed door de vele negatieve emoties in New York. Wanneer de Ghostbusters de burgemeester willen waarschuwen, worden ze door zijn assistent opgesloten in een inrichting.

Die avond ontvoert Janosz Oscar en neemt hem mee naar het museum, gevolgd door Dana. Ondertussen breekt het slijm uit het riool en wordt het hele museum ermee bedekt. Overal in New York duiken wederom geesten op. De burgemeester laat de Ghostbusters vrij, maar ze kunnen zelfs met hun wapens niet door het slijm heen branden. Alleen een grote lading positieve energie kan het slijm verjagen. Met behulp van wat slijmmonsters en muziek brengen de Ghostbusters het Vrijheidsbeeld tot leven, en sturen haar op het museum af. Het beeld maakt bij iedereen positieve gevoelens los, en het slijm wijkt terug. De Ghostbusters dringen het museum binnen, alwaar ze Vigo verslaan.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Murray, Bill Bill Murray Dr. Peter Venkman
Aykroyd, Dan Dan Aykroyd Dr. Raymond Stantz
Ramis, Harold Harold Ramis Dr. Egon Spengler
Hudson, Ernie Ernie Hudson Winston Zeddemore
Weaver, Sigourney Sigourney Weaver Dana Barrett-Venkman
Moranis , Rick Rick Moranis Louis Tully
Potts, Annie Annie Potts Janine Melnitz
MacNicol, Peter Peter MacNicol Dr. Janosz Poha
Yulin, Harris Harris Yulin Rechter Stephen Wexler
Margulies, David David Margulies Burgemeester Lenny Clotch
Fuller, Kurt Kurt Fuller Jack Hardemeyer
Homburg, Wilhelm von Wilhelm von Homburg Vigo de Karpatiër
William T. Deutschendorf en Henry J. Deutschendorf II Baby Oscar
Marin, Cheech Cheech Marin Havenmeester
Reitman, Ivan Ivan Reitman Slimer (stemrol, onvermeld)

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Na het succes van de eerste film en de spin-offserie The Real Ghostbusters besloot Columbia Pictures een sequel te maken. Dan Aykroyd, Harold Ramis en Ivan Reitman hadden hier echter hun twijfels over daar de eerste film als een enkel verhaal was bedoeld en ze graag verder wilden met andere projecten. Uiteindelijk gingen ze akkoord en schreven ze een script.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd door fans goed ontvangen, maar kreeg van critici gemengde reacties. In de verkoop deed de film het wel goed. In het openingsweekend bracht de film $29.472.894 op, en was daarmee tot dan toe de financieel meest succesvolle film van 1989. Dit record werd na een week echter alweer verbroken door Batman.

Stripverhalen[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal van de film werd verwerkt in drie delen van de stripserie The Real Ghostbusters, gepubliceerd door NOW Comics. De stripversie bevat een aantal extra scènes die nooit in de film zijn verwerkt, zoals een scène waarin Vigo bezit neemt van Ray.

Filmmuziek[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (originele versie), uitgevoerd door Jackie Wilson
  2. (updated versie), uitgevoerd door Howard Huntsberry

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 1990 werd Ghostbusters II genomineerd voor 3 prijzen, waarvan hij er 2 won:

  1. (en) Icoontje film Ghostbusters II op Box Office Mojo, geraadpleegd op 11 mei 2021