Gilgamesj

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorstelling van Gilgamesj uit het paleis van Sargon II (Louvre Parijs)

Volgens de lijst van koningen van Sumer was Gilgamesj de vijfde koning van Uruk. Hij regeerde tussen 2652 v.Chr. en 2602 v.Chr. en was de opvolger van Dumuzi. Hij was een zoon van koning Lugalbanda en de godin Ninsun. Gilgamesj wordt beschreven als twee derde god en een derde mens.

Gilgamesj is vooral bekend van het Gilgamesj-epos. Het epos is samengesteld uit een verzameling heldenverhalen met Gilgamesj als hoofdpersoon. De verhalen werden gedurende eeuwen mondeling overgeleverd en later neergeschreven in het spijkerschrift. De definitieve versie van het epos zou dateren uit de twaalfde eeuw vóór onze tijdrekening.

Van Gilgamesj wordt verteld dat hij de onafhankelijkheid van Uruk voltooide en de stadsmuren liet bouwen.

Volgens de legende was het Gilgamesj die Agga, koning van Kish, versloeg en zo een einde maakte aan de heerschappij van Kish over Sumer. Nochtans was het niet Uruk, de stad van Gilgamesj, die van de overwinning profiteerde maar de welgestelde stad Ur. Hier werd rond dezelfde tijd een nieuwe dynastie gesticht door Mesjannepada, die over het grootste gedeelte van Sumerië zou heersen en als eerste dynastie van Ur opgetekend werd.

Ander gebruik van de naam[bewerken]

  • Gilgamesh is ook de naam van een Engelse muziekband uit de jaren 70.
  • Gilgamesh is een karakter in de visual novel Fate/stay night van Type-Moon en komt ook voor in de vele spin-offs, sequels en prequels die om de Fate-serie gecreeërd zijn.
  • Gilgamesh, de westerse uitspraak van girugämesh, een Japanse visual kei-rockband gevormd in 2003.
Voorganger:
Dumuzid "de visser"
Koning van Uruk Opvolger:
Ur-Nungal