Ninsun

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Fragment van steatieten reliëf gewijd aan de godin Ninsun (Neo-Sumerische periode, Louvre).

Ninsun was in de Akkadische mythologie de Akkadische titel voor de godin "Die alle kennis kent", in haar rol van koninginmoeder van iedere gewijde koning. Zij werd ook als de moeder van Gilgamesh vernoemd. Ninsun was de moedergodin van Ur-Nammu (2112-2095 v.Chr.), die de derde dynastie van Ur stichtte. Koning Shulgi van Ur huwde haar maagdelijke vorm Inanna, de "vulva van hemel en aarde", maar Ninsun werd tegelijk als zijn moeder aanzien. Ninsun was de 'zetel der wijsheid' en maakte de regels voor de koninklijke contesten.

Andere epitheta van Ninsun zijn: "Rimat-Ninsun", de "Vrijgevige Koe", de "Wilde Koe van de Omheining", en "de Grote Koningin".

In de Sumerische mythologie werd zij Gula genoemd, tot deze naam later in Nininsinna werd veranderd. Gulla werd dan in haar latere cultusvorm een Babylonische godin.

Volgens de mythe van Pibalsags reis naar Nibru werd Ninsun aanvankelijk, dus in oudere dagen, Nininsinna genoemd. Volgens de oude Babylonische tekst huwde deze godin Pibalsag bij een rivieroever. Zij baarde daarna Damu.

Literatuur[bewerken]

  • Jean Bottéro, L’épopée de Gilgamesh. Le grand homme qui ne voulait pas mourir, Gallimard, coll. « L’aube des peuples », Paris, 1992 ISBN 2-07-072583-9.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]