Giovanni Angelo Becciu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Giovanni Angelo Becciu
Giovanni Angelo Becciu in 2013.jpg
Aartsbisschop van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een aartsbisschop
Geboren 2 juni 1948
Plaats Pattada
Wijdingen
Priester 27 augustus 1972
Bisschop 1 december 2001
Kerkelijke carrière
Huidige functie Substituut op het Staatssecretariaat
Eerdere functies Apostolisch nuntius
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Giovanni Angelo Becciu (Pattada, op Sardinië, 2 juni 1948) is een Italiaans aartsbisschop van de Rooms-Katholieke Kerk.

Levensloop[bewerken]

Becciu studeerde theologie en filosofie en werd in 1972 priester gewijd. Hij bezocht hierna de Pauselijke Ecclesiastische Academie, de diplomatenopleiding van de Heilige Stoel, waar hij zijn studies bekroonde met een doctoraat in het kerkelijk recht.

Hij trad in 1982 in dienst van het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel. Hij werkte achtereenvolgens op de apostolische nuntiaturen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Soedan, Nieuw-Zeeland, Liberia, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Nuntius[bewerken]

Paus Johannes Paulus II benoemde hem in 2001 tot titulair aartsbisschop van Roselle en tot apostolisch nuntius in Angola. Hij werd op 1 december 2001 bisschop gewijd door Angelo Sodano, de kardinaal-staatssecretaris. In datzelfde jaar werd hij ook verantwoordelijk voor de betrekkingen van het Vaticaan met Sao Tomé en Principe. In juni 2009 benoemde paus Benedictus XVI hem tot nuntius in Cuba.

Staatssecretariaat[bewerken]

Becciu werd amper twee jaar later teruggehaald naar Rome, waar de paus hem benoemde tot sostituto op het staatssecretariaat, waar hij werd belast met de leiding van de zogenaamde eerste afdeling, het Secretariaat voor Algemene Zaken van de Heilige Stoel, als opvolger van Fernando Filoni die door de paus werd benoemd tot prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren.

Orde van Malta[bewerken]

Op 2 februari 2017 werd Becciu benoemd tot pauselijk vertegenwoordiger bij de Orde van Malta, met als opdracht te werken aan de geestelijke vernieuwing van de Orde.

Die aanstelling volgde op een conflict tussen de Orde van Malta en de Heilige Stoel, dat begon met de verwijdering door de grootmeester Matthew Festing van de grootkanselier Albrecht von Boeselager. Na ingrijpen van het Vaticaan bood de grootmeester zijn ontslag aan en werden alle door hem vanaf 6 december 2016 genomen besluiten nietig verklaard. Daardoor kwam Von Boeselager opnieuw terug op zijn post als grootkanselier. De orde verklaarde de pauselijke vertegenwoordiger met genoegen te zullen ontvangen.

Op 20 mei 2018 werd bekendgemaakt dat Becciu tijdens het consistorie van 29 juni 2018 kardinaal gecreëerd zal worden.[1]

Externe links[bewerken]