Gisèle Gardeyn-Debever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gisèle Gardeyn-Debever (Tielt, 16 december 1944) was een Belgisch volksvertegenwoordiger en Vlaams volksvertegenwoordiger.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Gisèle Debever begon haar actieve leven bij de Katholieke Landelijke Jeugdbeweging (KLJ), waar ze voorzitster van werd. Ze was ook actief in de Boerinnenbond en was er gewestleidster.

In 1974 werd ze provincieraadslid van West-Vlaanderen en bleef dit tot in 1995. Ze werd van 1995 tot 2012 ook gemeenteraadslid in Pittem, waar ze van 1995 tot 2000 en van 2007 tot 2012 schepen was.

Ze werd in 1995 voor de CVP verkozen tot lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers voor het arrondissement Kortrijk-Roeselare-Tielt en vervulde dit mandaat tot in 1999. Aansluitend maakte ze de overstap naar het Vlaams Parlement, nadat ze bij de tweede rechtstreekse Vlaamse verkiezingen van 13 juni 1999 verkozen werd in dezelfde kieskring. Ze bleef Vlaams volksvertegenwoordiger tot juni 2004.

Ze was in Pittem onder meer actief als lid van het schoolbestuur en de schoolraad en als lid van de Kerkraad. Ook werd ze lid van de Gorikvrienden, bestuurslid van de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré, bestuurslid van de vzw Triangulo ten voordele van de Egemse missionaris Freddy De Geytere, bestuurslid van de Vriendenkring Bloedgevers Pittem-Egem en werd ze actief bij Mantelzorg.

Wegens haar activiteiten en belangeloze inzet werd ze in oktober 2013 uitgeroepen tot Egemse laureaat van Verdienste.

Zij is de moeder van profrenner Gorik Gardeyn.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]