Glasgrondel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Glasgrondel
2 - Aphia minuta 03-11-06 DSCF4095.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Perciformes (Baarsachtigen)
Familie:Gobiidae (Grondels)
Geslacht:Aphia
Soort
Aphia minuta
Risso, 1810
duidelijk zichtbaar is de zwemblaas
duidelijk zichtbaar is de zwemblaas
Afbeeldingen Glasgrondel op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De glasgrondel (Aphia minuta) (ook wel doorschijnende grondel genoemd) is een straalvinnige vis uit de familie van grondels (Gobiidae), orde baarsachtigen (Perciformes), die voorkomt in het noordoosten en oosten van de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee.

Beschrijving[bewerken]

De glasgrondel kan een lengte bereiken van 7 centimeter en kan maximaal 1 jaar oud worden. Het lichaam van de vis heeft een langgerekte vorm. De vis heeft twee rugvinnen en één aarsvin. De eerste rugvin heeft vijf stekels en de tweede 1 stekel en 11-13 vinstralen. De aarsvin heeft 11-15 vinstralen. Opvallend kenmerk bij vissen die levend worden waargenomen is de duidelijk zichtbare zwemblaas.

Leefwijze[bewerken]

De glasgrondel is een zout- en brakwatervis die voorkomt in ondiepe wateren. Anders dan de meeste andere grondels leeft de soort voornamelijk in de waterkolom, en niet vlak boven de bodem. De diepte waarop de soort voorkomt is maximaal 80 meter.

Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit dierlijk voedsel, vooral plankton, zoals roeipootkreeftjes, aasgarnalen, en larven van vissen en zeepokken.[1]

Relatie tot de mens[bewerken]

De vis is zeldzaam in de Noordzee langs de Nederlandse kust.[2] In de Grevelingen komt ze daarentegen tegenwoordig algemeen voor. De vis staat als ernstig bedreigd op de Nederlandse Rode Lijst maar niet op de internationale Rode Lijst van de IUCN. De glasgrondel is voor de visserij van geen belang.

Referenties[bewerken]

  1. Nijssen en de Groot (1987), De vissen van Nederland: 176-177.
  2. H.Nijssen & S.J. de Groot, 1987. De vissen van Nederland. KNNV uitgeverij Utrecht

Externe links[bewerken]