Godzilla vs. Mechagodzilla II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Godzilla vs. Mechagodzilla II
Regie Takao Okawara
Producent Tomoyuki Tanaka
Shogo Tomiyama
Scenario Wataru Mimura
Hoofdrollen Masahiro Takashima
Ryoko Sano
Megumi Odaka
Muziek Akira Ifukube
Montage Miho Yoneda
Cinematografie Yoshinori Sekiguchi
Distributie Toho
Première 11 december 1993
Speelduur 108 minuten
Taal Japans
Land Vlag van Japan Japan
Overige nominaties 1
Voorloper Godzilla vs. Mothra
Vervolg Godzilla vs. SpaceGodzilla
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Godzilla vs. Mechagodzilla II (Japanse titel Godzilla vs Mechagodzilla (ゴジラvsメカゴジラ, Gojira tai Mekagojira), is een Japanse kaijufilm uit 1993, en de twintigste Godzillafilm. De film werd geregisseerd door Takao Okawara, met speciale effecten door Koichi Kawakita.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In 1994 vist de JSDF de restanten van Mecha-King Ghidorah (uit Godzilla vs. King Ghidorah) uit zee. Met behulp van de futuristische technologie die de cyborg bevat, maken ze Mechagodzilla: een superwapen dat eindelijk een einde moet maken aan Godzilla.

Op een missie naar een eiland in de Stille Oceaan vindt een Japans team een ei. Het ei lijkt zowel Rodan als Godzilla aan te trekken, die meteen met elkaar in gevecht gaan. Het team neemt het ei mee naar Japan, waar het een mini-godzilla blijkt te bevatten. Deze mini-godzilla, nu nog ongeveer zo groot als een volwassen mens, heeft een telepathische band met de volwassen Godzilla. Derhalve ontdekt Godzilla het bestaan van het jong, en komt naar Japan om het te halen. De JSDF zet hun mechagodzilla in, die in staat is om Godzilla te verdrijven. Wel wordt de robot zelf ook bijna verslagen doordat hij overbelast raakt.

De JSDF doet wat testen met de jonge Godzilla (die ondertussen een band vormt met de telepaat Miki Saegusa), en ontdekt dat hij een tweede brein bezit dat zijn staart aanstuurt. Ze nemen aan dat de volwassen Godzilla dit ook heeft, en dat dit zijn zwakke plek kan zijn. Ze gebruiken de jonge Godzilla als aas om Godzilla naar hen toe te lokken. Om Godzilla ditmaal definitief te verslaan, combineren ze Mechagodzilla met een luchtschip genaamd Garuda tot een extra sterke machine.

In plaats van Godzilla komt echter Rodan op het aas af, en vecht met Mechagodzilla. Hij verliest, maar wordt op tijd gered door tussenkomst van Godzilla. Godzilla wordt eveneens verslagen door Mechagodzilla, maar Rodan geeft zijn laatste energie aan Godzilla waardoor deze weer op krachten komt. Godzilla vernietigd Mechagodzilla met een extra sterke (roodgekleurde) atoomstraal. Daarna vertrekken hij en de jonge Godzilla weer, en verdwijnen ze in zee.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Takashima, Masahiro Masahiro Takashima Kazuma Aoki
Sano, Ryoko Ryoko Sano Azusa Gojo
Odaka, Megumi Megumi Odaka Miki Saegusa
Kawazu, Yusuke Yusuke Kawazu Professor Omae
Sahara, Kenji Kenji Sahara Minister Takayuki Segawa
Nakao, Akira Akira Nakao Commander Takaki Aso
Ueda, Kôichi Kôichi Ueda General Hyodo
Meneghetti, Leo Leo Meneghetti Dr. Asimov
Harada, Daijiro Daijiro Harada Takuya Sasaki
Takashima, Tadao Tadao Takashima Chief Hosono
Satsuma, Kenpachiro Kenpachiro Satsuma Godzilla
Fukuda, Wataru Wataru Fukuda Mechagodzilla

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 1994 werd "Godzilla vs. Mechagodzilla II" genomineerd voor een Japanse Academy Award in de categorie “Beste geluid”, maar won die niet.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Oorspronkelijk zou de film eindigen met de dood van Godzilla, en daarmee de Heisei-reeks beëindigen. In de volgende film zou dan de jonge Godzilla uitgroeien tot volwassen formaat en zijn plaats innemen. Dit scenario werd twee jaar later alsnog gebruikt in Godzilla vs. Destoroyah.
  • De filmmuziek is afkomstig uit de film King Kong Escapes.
  • Voor de film werden in Japan ongeveer 3.800.000 kaartjes verkocht.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]