Mothra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de gelijknamige film, zie Mothra (film).
Mothra
Alias The Thing
Soort Goddelijke mot
Hoogte Larve
25 - 180 meter
Volwassen
24 - 135 meter hoog.
Spanwijdte 50 - 250 meter
Gewicht Larve
3,000 - 20,000 ton
Volwassen
5,900 -25,000 ton
Krachten en vaardigheden als Larve: weven van een web
Als volwassene: vliegen, gebruik van giftige sporen en een web spuwen(in Godzilla king of the monsters).
Vijanden Godzilla
King Ghidorah (in de meeste films)
Battra
Death Ghidorah
Dagahra
Gooigan
Monster X
Bondgenoten De Shobijin, Cosmos, and Elias
Godzilla (soms)
Rodan
Anguirus
Gorosaurus
Kumonga
Minilla
Manda
Varan
Baragon
King Ghidorah (in GMK)
Mechagodzilla
Gerelateerde monsters Mothra Leo (zoon in de “Rebirth of Mothra” reeks)
Eerste verschijning The Luminous Fairies and Mothra
Bedacht door Takehiko Fukunaga
Shinichiro Nakamura
Yoshie Hotta
Gespeeld door Shōwa serie Larve
Haruo Nakajima
Katsumi Tezuka

Mothra (モスラ, Mosura) is een kaiju bedacht door Takehiko Fukunaga. Ze maakte haar debuut in het boek The Luminous Fairies and Mothra, en haar filmdebuut in de gelijknamige film uit 1961. Sindsdien heeft ze in veel films van Toho meegespeeld.

Mothra is een enorme mot. In vrijwel alle incarnaties is ze een soort goddelijk of heilig wezen dat dient als beschermer van een bepaalde groep mensen, of de hele aarde.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Mothra is een samentrekking van het Engelse woord moth (mot) en het Japanse woord kujira (walvis). De naam sluit aan op de Japanse naam van Godzilla, Gojira, die bestaat uit de woorden gorira (gorilla) en kujira. In de oorspronkelijke Nederlandse uitgave van Ebirah, Horror of the Deep (1966), getiteld Motta, het vliegende Dracula-monster, heet Mothra "Motta".

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Levenscyclus[bewerken | brontekst bewerken]

Mothra doorloopt voortdurend dezelfde levenscyclus. Voordat een volwassen Mothra sterft, legt ze een ei. Uit dit ei wordt Mothra vervolgens herboren als een larve.

Als larve lijkt Mothra nog wel het meest op een kolossale bruine rups met blauwe (rode indien ze kwaad is) ogen. Soms komen er twee Mothralarven uit hetzelfde ei. Deze larve verpopt zich later tot volwassen vorm.

In haar volwassen vorm lijkt Mothra op een enorm mot-achtig wezen.

Dankzij deze cyclus is Mothra in feite onsterfelijk. In dat opzicht vertoont ze gelijkenissen met de feniks.

Naast haar larfvorm en volwassen vorm, kent Mothra nog meer vormen. Deze werden getoond in de Rebirth of Mothra-trilogie.

Personage en persoonlijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Mothra’s personage en persoonlijkheid zijn sterk ontwikkeld in de loop der jaren. Aanvankelijk was ze slechts de beschermer van de mensen op Infant Island, en gaf ze niets om de rest van de wereld. In latere films veranderde ze in een soort beschermer van de aarde.

Mothra is uniek in het opzicht dat ze vaak voor de mensheid vecht in plaats van tegen.

Krachten en vaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Mothra is een sterke tegenstander. Als larve beschikt ze over grote fysieke kracht, en kan ze tegenstanders inspinnen met haar web.

In haar volwassen vorm kan Mothra vliegen. Verder verschillen haar krachten sterk per incarnatie. In de meeste films kan ze sterke windvlagen maken met haar vleugels, en sporen gebruiken tegen haar tegenstanders. Deze sporen hebben verschillende effecten: ze kunnen een tegenstander verlammen of vergiftigen en energieaanvallen terugkaatsen. Mothra gebruikt deze sporen slechts als laatste verdedigingsmiddel, daar te veel verlies ervan ertoe kan leiden dat ze niet meer kan vliegen.

In andere versies beschikt ze ook over de gave energiestralen of -bollen af te vuren. In de film GMK kon ze angels afvuren.

Mothra is fysiek een van de sterkste monsters uit het Toho-universum. Ze kan gemakkelijk tegenstanders die groter zijn dan zijzelf dragen of neerhalen. Maar omdat ze ook vredelievend is, gebruikt ze deze kracht maar zelden.

Relatie met Godzilla[bewerken | brontekst bewerken]

Mothra is regelmatig een tegenstander en bondgenoot van Godzilla. Van al Godzilla’s tegenstanders, kwam zij nog wel het dichtst in de buurt van het verslaan van de Koning van de Monsters. Eenmaal kon ze hem verslaan in haar volwassen vorm, en tweemaal in haar larvevorm.

Populariteit[bewerken | brontekst bewerken]

Mothra is net als Godzilla zeer populair bij fans van het Kaijugenre. Een onderzoek in 1992 wees uit dat Mothra zelfs Toho’s meest favoriete Kaiju was onder vrouwen. Dat was ook de reden dat Toho in de jaren 90 niet alleen Mothra liet terugkeren als bijpersonage in de Godzillafilms, maar haar ook weer drie eigen films gaf.

Mothra's feeën[bewerken | brontekst bewerken]

Mothra wordt vrijwel altijd vergezeld door twee kleine humanoïde wezens. Deze wezens doen dienst als Mothra’s priesteressen, en geven namens Mothra berichten door aan de mensheid. Ze worden meestal shobijin genoemd (het Japans voor “kleine schoonheid”), maar staan ook wel bekend onder namen als Cosmos en Elias). De Shobijin zijn telepathisch begaafd, en kunnen Mothra zo van op afstand roepen. Hun oorsprong is onbekend, maar is vermoedelijk verbonden met Mothra’s oorsprong.

Media[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Mothra deed in de volgende films mee:

Daarnaast heeft Mothra in de Amerikaanse film Kong: Skull Island een cameo. Een grottekening van haar is te zien in een bonusscène na de aftiteling.

Videospellen[bewerken | brontekst bewerken]

Culturele referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege haar populariteit, worden Mothra’s naam en afbeelding gebruikt voor onder andere tekeningen, muziek en computerspellen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]