King Ghidorah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
King Ghidorah
Alias Monster Zero
Astro Monster
King of Terror
Soort Driekoppige draak
Hoogte 50 - 140 meter
Spanwijdte 93 - 150 meter
Gewicht 25.000 - 80.000 ton
Krachten en vaardigheden Kan vliegen. Zwaartekrachtstralen. Krachtvelden. Bliksem.
Vijanden Godzilla
Rodan
Mothra(In Ghidorah, the Three-Headed Monster en Destroy All Monsters en Mothra III)
Anguirus
Gorosaurus
Kumonga
Minilla
Manda
Baragon (In Destroy All Monsters)
Varan
Zone Fighter
Bondgenoten Gigan
Baragon (in GMK)
Mothra (in GMK)
Eerste verschijning Ghidorah, the Three-Headed Monster
Bedacht door Eiji Tsuburaya
Gespeeld door Shōwaserie
Shoichi Hirose
Susumu Utsumi
Kanta Ina
Heiseiserie
'Hurricane Ryu' Hariken
Rebirth of Mothra trilogy
Tsutomu Kitagawa
Millenniumserie
Akira Ohashi

King Ghidorah (キングギドラ, Kingu Gidora), soms ook wel gespeld als Ghidrah of Ghidora, is een kaiju die voorkomt in verschillende films en computerspellen uit het Godzilla-franchise.

King Ghidorah is een goudkleurige draak. Hij heeft drie koppen aan lange nekken, vleermuisachtige vleugels en twee staarten. Hij staat altijd op twee achterpoten, maar heeft geen armen/voorpoten. Zijn omvang verschilt per incarnatie. King Ghidorah is een van Godzilla’s bekendste tegenstanders, en een van de sterkste Kaiju uit het Toho-universum. In de meeste films moet Godzilla samenwerken met andere Kaiju voor hij King Ghidorah de baas kan.

Incarnaties[bewerken | brontekst bewerken]

Shōwa-versie[bewerken | brontekst bewerken]

De Showa-versie van King Ghidorah maakte zijn debuut in Ghidorah, the Three-Headed Monster.

In de Showa-reeks van Godzillafilms was King Ghidorah een monster uit de ruimte. Hij was verantwoordelijk voor de vernietiging van beschavingen op vele planeten, waaronder Venus. Zijn oorsprong is onbekend. Hij arriveerde op aarde in een meteoriet, en bracht grote vernielingen aan in Japan. Uiteindelijk werd hij verslagen door Godzilla, Rodan en Mothra. De drie verdreven hem van de aarde.

In de erop volgende film, Invasion of Astro-Monster, bleek Ghidorah te zijn afgereisd naar Planeet X, waar hij onder controle was komen te staan van de Xillians. De Xillians gebruikten hem, Godzilla en Rodan om de aarde aan te vallen. Toen Rodan en Godzilla verlost werden uit de macht van de Xillians, verdreven ze Ghidorah opnieuw.

Ghidorah keerde weer terug in de film Destroy All Monsters, waarin hij diende als wapen van de Kilaaks. Hij werd gedood door de gecombineerde aanvallen van 10 monsters. Desondanks dook Ghidorah weer op in Godzilla vs. Gigan.

De Showa-versie van Ghidorah had ook een rol in twee afleveringen van de televisieserie Zone Fighter.

Heisei-versie[bewerken | brontekst bewerken]

De Heisie-versie van King Ghidorah maakte zijn debuut in Godzilla vs. King Ghidorah.

Deze King Ghidorah was geen ruimtemonster, maar een fusie van drie genetisch gemodificeerde wezens genaamd Dorats. Deze Dorats werden door tijdreizigers uit de 23e eeuw teruggebracht naar het jaar 1944. Daar werden ze blootgesteld aan nucleaire testen, en de radioactiviteit veranderde hen in King Ghidorah.

Met King Ghidorah probeerden de tijdreizigers in 1992 Japan te vernietigen. Godzilla bevocht deze Ghidorah, en wist hem te verslaan nadat de computer waarmee Ghidorah werd beheerst werd vernield.

Hierna werd de Heisei-versie van Ghidorah niet meer gezien, maar een paar op hem gebaseerde monsters verschenen wel in de Heisei-films.

Millennium-versie[bewerken | brontekst bewerken]

De Millennium-versie van King Ghidorah verscheen voor het eerst in Godzilla, Mothra and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack. In deze film was Ghidorah een eeuwenoud wezen dat samen met Baragon en Mothra de aarde verdedigde. Derhalve had hij in deze film de rol van de held in plaats van de schurk. Tevens was deze versie van Ghidorah kleiner dan Godzilla.

Ghidorah bevecht in de film samen met Mothra Godzilla. Aanvankelijk is Ghidorah nog niet in staat te vliegen, en verslaat Godzilla hem met gemak. Nadat Mothra sterft, zorgt haar energie ervoor dat Ghidorah zich verder ontwikkeld tot zijn sterkste vorm. In zijn nieuwe vorm kon Ghidorah Godzilla dusdanig verzwakken dat het Japanse leger hem kon uitschakelen. Ghidorah zelf werd voor die tijd vernietigd door Godzilla.

In de andere films uit de Millennium reeks kwamen wel monsters gebaseerd op King Ghidorah voor, maar Ghidorah zelf werd niet meer gezien.

Andere Ghidorahs[bewerken | brontekst bewerken]

Andere versies van King Ghidorah doken later op in Godzilla- en Mothrafilms.

Mecha-King Ghidorah[bewerken | brontekst bewerken]

Mecha-King Ghidorah verscheen in de film Godzilla vs. King Ghidorah. Dit was een cyborg-versie van de King Ghidorah die in dezelfde film verscheen. Nadat Godzilla King Ghidorah had verslagen, werd zijn lichaam in de toekomst omgebouwd tot een cyborg met een metalen torso, vleugels en derde hoofd.

Deze incarnatie van Ghidorah kon Godzilla aanvankelijk verslaan, maar toen hij hem naar zee droeg, brak Godzilla vrij en raakte de cyborg met zijn atoomstraal. De zwaar beschadigde cyborg stortte in zee, en werd niet meer gezien. Wel werd zijn technologie later gebruikt voor het maken van Mechagodzilla.

Death Ghidorah[bewerken | brontekst bewerken]

Death Ghidorah
Hoogte 100 meter
Spanwijdte 80 meter
Gewicht 75.000 ton
Vijanden Mothra
Eerste verschijning Rebirth of Mothra
Gespeeld door Mizuho Yoshida

In de film Rebirth of Mothra kwam een monster dat vrijwel gelijk was een King Ghidorah voor. Dit monster was "Desghidorah" of Death Ghidorah (デスギドラ, Desugidora). Death Ghidorah had vier benen in plaats van twee, maar voor de rest was hij identiek aan King Ghidorah.

Death Ghidorah was een ruimtedraak die al vele planeten had verwoest. Hij werd in de prehistorie verslagen door de voorouders van Mothra. In het heden ontwaakte hij weer als de sterkere "Grand King Ghidorah" (グランドギドラ, Gurando Gidora, Grand Ghidorah). Deze Ghidorah werd uiteindelijk verslagen door Mothra Leo.

Keizer Ghidorah[bewerken | brontekst bewerken]

King Ghidorah
Alias Monster X
Soort Driekoppige draak
Hoogte Monster X
120 meter
Keizer Ghidorah
150 meter
Gewicht Monster X
60,000 ton
Keizer Ghidorah
100,000 ton
Vijanden Godzilla
Mothra
Bondgenoten Gigan
Eerste verschijning Godzilla: Final Wars
Gespeeld door Monster X
Motokuni Nakagawa
Keizer Ghidorah
Motokuni Nakagawa
Toshihiro Ogura

Keizer Ghidorah is een Kaiju uit de film Godzilla: Final Wars. Hij was het ultieme wapen van de Xillians, en Godzilla’s laatste tegenstander. Hij begon zijn gevecht als “Monster X”, maar toen Godzilla dreigde te winnen transformeerde hij naar Ghidorah. Aanvankelijk leek Ghidorah Godzilla te verslaan, totdat Godzilla nieuwe energie kreeg van de soldaat Ozaki. Hierna vernietigde Godzilla Keizer Ghidorah door hem de lucht in te gooien en op te blazen met zijn atoomstraal.

Krachten en vaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Ghidorah kan vliegen, en beschikt over grote fysieke kracht.

In vrijwel alle incarnaties kan hij stralen afvuren die lijken op elektriciteit. In werkelijkheid zijn dit zwaartekrachtstralen. Ze kunnen voorwerpen en tegenstanders gewichtloos maken en ze zo de lucht in slingeren.

De Millennium-versie van Ghidorah kon wel elektriciteit afvuren. Death Ghidorah had de gave om vuur te spuwen, en bliksembollen af te schieten uit zijn vleugels.

Ghidorahs huid is vrijwel ondoordringbaar, maar niet geheel onkwetsbaar. De Showa-versie van Ghidorah was immuun voor energieaanvallen, maar verder niets anders. Death Ghidorah had het hardste pantser van allemaal.

Ghidorah kan windvlagen opwekken met zijn vleugels. Tevens kan hij in de meeste incarnaties energie aftappen van zijn tegenstander. De manier waarop verschilt per incarnatie.

De Showa-versie van King Ghidorah kon magnetische velden oproepen. Death Ghidorah had beperkte psionische krachten waardoor hij kleine voorwerpen kon teleporteren.

Media[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Daarnaast heeft King Ghidorah in de Amerikaanse film Kong: Skull Island een cameo. Een grottekening van hem is te zien in een bonusscène na de aftiteling. De tekening toont Ghidorah in gevecht met Godzilla.

Computerspellen[bewerken | brontekst bewerken]

Populariteit[bewerken | brontekst bewerken]

King Ghidorah is een van de populairste Kaiju uit de Godzillafilms.

Ghidorah heeft veel referenties in pop cultuur. Zo is er een Japanse band naar hem vernoemd. Veel spellen uit de Final Fantasy-serie bevatten een driekoppige draak genaamd 'Ghidrah'. King Ghidorah zelf verscheen in een aflevering uit het 11e seizoen van South Park.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]