Godzilla (1954)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Godzilla
Gojira 1954 Japanese poster.jpg
Regie Ishirō Honda
Producent Tomoyuki Tanaka
Scenario Verhaal:
Shigeru Kayama
Screenplay:
Ishirō Honda
Takeo Murata
Hoofdrollen Akira Takarada
Momoko Kōchi
Akihiko Hirata
Takashi Shimura
Muziek Akira Ifukube
Montage Kazuji Taira
Cinematografie Masao Tamai
Distributie Toho
Première 3 november 1954
Genre Horror, sciencefiction
Speelduur 98 minuten
Taal Japans
Land Vlag van Japan Japan
Budget 1 miljoen Amerikaanse dollar
Prijzen 1
Vervolg Godzilla Raids Again, The Return of Godzilla, Godzilla 2000: Millennium, Godzilla vs. Megaguirus, Godzilla, Mothra and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack, Godzilla Against Mechagodzilla, Godzilla: Final Wars
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Godzilla (ゴジラ, Gojira) is een Japanse film uit 1954, geproduceerd door Toho Company Ltd. De film werd geregisseerd door Ishiro Honda. De speciale effecten werden verzorgd door Eiji Tsuburaya.

De film was de eerste uit een reeks van monsterfilms met Godzilla in de hoofdrol.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De Japanse vissersboot Eikō-Maru (栄光丸) zinkt na te zijn aangevallen door een mysterieuze lichtflits. Een reddingsboot wordt op onderzoek uitgestuurd, maar ondergaat hetzelfde lot.

Ondertussen, op Odo Island, kunnen de inwoners geen vis meer vangen. Ze geloven dat Godzilla, een monsterlijke god die in zee zou wonen, hier verantwoordelijk voor is. Vroeger offerden de dorpelingen geregeld vrouwen aan Godzilla om hem kalm te houden. Een helikopter met journalisten arriveert op Odo Island. Ze vertellen de dorpelingen over de vermiste schepen, maar reageren sceptisch op het nieuws dat ook dit Godzilla’s werk zou zijn. Die nacht voeren de dorpelingen een ritueel uit om Godzilla op afstand te houden, maar terwijl iedereen slaapt valt een duister monster het dorp aan en veroorzaakt overal chaos en vernielingen.

De volgende dag worden de getuigen naar een gebouw in Tokio gebracht. Paleontoloog Dr. Kyohei Yamane stelt voor een team naar Odo Island te sturen om de zaak nader te onderzoeken. Op het eiland vindt Yamane enorme voetafdrukken besmet met radioactiviteit. Opeens gaat een alarm af, en komt een kolossaal reptielachtig beest tevoorschijn. Het beest verdwijnt echter net zo snel als dat hij gekomen was. Yamane verricht wat onderzoek, en ontdekt dat deze “monstergod” in werkelijkheid een dinosaurus is die is ontwaakt en gemuteerd door de vele nucleaire testen die in het gebied zijn uitgevoerd. Hij noemt het monster Godzilla, naar de legende van Odo Island.

Na Yamane’s presentatie lekt het nieuws over Godzilla en zijn oorsprong snel uit, en paniek breekt uit. Nadat Godzilla een feestboot aanvalt, wordt een anti-Godzilla vloot samengesteld om het monster te vernietigen. Dit tegen Yamane’s wens in, die Godzilla graag zou bestuderen. Tevens gelooft hij niet dat gewone wapens effect hebben, daar Godzilla al grote hoeveelheden radioactieve straling heeft overleefd.

Godzilla arriveert in Tokio

Die nacht duikt Godzilla onverwacht op en valt Tokio aan. Hoewel de aanval van relatief korte duur is, is de schade enorm. De volgende dag plaatst het leger een verdedigingslinie rond Tokio van 30 meter hoge torens met daartussen hoogspanningskabels met elk 300.000 volt aan elektriciteit. De stad zelf wordt geëvacueerd. Wanneer de nacht valt duikt Godzilla opnieuw op, en breekt gemakkelijk door de stroomkabels heen. Hij gebruikt zijn radioactieve adem om alles op zijn pad in brand te steken. De vuurwapens van het leger lijken hem totaal niet te deren. Tegen het einde van de nacht staat heel Tokio in brand. Honderden inwoners zijn gedood, en de weinige ziekenhuizen die nog overeind staan zitten vol gewonden.

Emiko, de dochter van Yamane, vertelt Luitenant Ogata dat haar verloofde, Dr. Daisuke Serizawa, een superwapen heeft uitgevonden genaamd de "Oxygen Destroyer". Dit wapen lost alle zuurstof in water op en desintegreert elke levensvorm die door de explosie wordt getroffen. Serizawa had Emiko eigenlijk verboden met iemand over zijn ontdekking te spreken, daar hij bang is dat het wapen voor slechte doeleinden zal worden gebruikt. Ogata en Emiko zoeken Serizawa op, en vragen hem zijn uitvinding tegen Godzilla te gebruiken. Serizawa weigert en haast zich naar de kelder om zijn creatie te vernietigen.

Ogata kan Serizawa tot bedaren brengen, en overtuigt hem dat hij de enige is die Godzilla kan stoppen. Uiteindelijk gaat Serizawa akkoord. Maar om er zeker van te zijn dat zijn uitvinding nooit in verkeerde handen zal vallen, verbrandt hij alle aantekeningen die hij heeft gemaakt.

De volgende dag brengt een marineschip Ogata en Serizawa naar de baai van Tokio. Ze duiken de baai in, en vinden al snel Godzilla. Het monster lijkt de duikers niet op te merken, en Serziwa kan dicht genoeg bij het monster komen om de Oxygen Destroyer tot ontploffing te brengen. De explosie desintegreert Godzilla tot een skelet, dat daarna uiteen valt tot stof. In plaats van dekking te zoeken, snijdt Serizawa zijn veiligheidstouw door en belandt ook in de explosie. Op deze manier neemt hij het geheim van de Oxygen Destroyer mee het graf in, en kan niemand het wapen ooit nog namaken.

Hoewel Godzilla dood is, is Yamande er nog niet gerust op. Hij kan niet geloven dat Godzilla de enige was van zijn soort, en vreest dat als de mensheid doorgaat met nucleaire testen er spoedig weer een monster zal ontstaan.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Shimura, Takashi Takashi Shimura Dr. Kyouhei Yamane (山根恭平, Yamane Kyōhei)
Kouchi, Momoko Momoko Kouchi Emiko Yamane (山根恵美子, Yamane Emiko)
Takarada, Akira Akira Takarada Hideto Ogata
Hirata, Akihiko Akihiko Hirata Daisuke Serizawa
Sakai, Sachio Sachio Sakai Hagiwara
Murakami, Huyuki Huyuki Murakami Dr. Tanabe
Yamamoto, Ren Ren Yamamoto Seiji
Suzuki, Toyoaki Toyoaki Suzuki Shinkichi
Umano, Tsuruko Tsuruko Umano Shinkichi's moeder
Okabe, Tadashi Tadashi Okabe Assistent van Dr. Tanabe
Mitsuaki, Jirou Jirou Mitsuaki Medewerker van het bedrijf Nankai Kisen
Imaizumi, Ren Ren Imaizumi Officer Maritime Safety Agency
Maki, Soukichi Soukichi Maki Chief at Maritime Safety Agency

Achtergrond[bewerken]

Amerikaanse versie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Godzilla, King of the Monsters! voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1956 bracht Jewell Enterprises een aangepaste versie van de film uit voor de Amerikaanse markt. Deze film, getiteld Godzilla, King of the Monsters!, combineerde scènes uit de originele film met nieuw beeldmateriaal gefilmd voor de Amerikaanse versie.

Opbrengst[bewerken]

In Japans werden voor de film ongeveer 9.610.000 kaartjes verkocht. Daarmee was de film een van de acht succesvolste van dat jaar. Tevens is de film de op een na best verkochte Godzillafilm ooit. Alleen King Kong vs. Godzilla bracht meer op.

Heruitgave[bewerken]

Op 7 mei 2004 werd de film opnieuw uitgebracht in de bioscopen, in zowel zijn originele vorm als in de Amerikaanse versie. De film bracht toen in totaal ongeveer $412.520 op.

Filmmuziek[bewerken]

De filmmuziek gecomponeerd door Akira Ifukube werd in 13 jaar tijd drie keer uitgebracht.

01 - Main Title.

02 - Footsteps (SFX).

03 - Eiko-Maru Sinking.

04 - Bingo-Maru Sinking.

05 - Uneasiness on Odo Island.

06 - Rituals of Odo Island (Source Music).

07 - The Storm on Odo Island.

08 - Theme from Odo Island.

09 - Frigate March I.

10 - Horror of the Water Tank.

11 - Godzilla Comes Ashore.

12 - Fury of Godzilla.

13 - Deadly Broadcast.

14 - Godzilla heads to Tokyo Bay.

15 - Attack Godzilla!

16 - Devastated Tokyo (Contains SFX).

17 - The Oxygen Destroyer.

18 - Prayer for Peace.

19 - Frigate March II.

20 - Godzilla Under the Sea.

21 - Ending.

Reacties[bewerken]

Toen de film voor het eerst uitkwam in 1954, verweten critici de producers dat ze de Japanse angst voor de atoombom misbruikten voor hun film. Maar naarmate de tijd vorderde kreeg de film steeds positievere reacties.

De heruitgave in 2004 werd door critici sterk geprezen.

Prijzen en nominaties[bewerken]

In 2007 won “Godzilla” de Saturn Award voor “Best DVD Classic Film Release”

Trivia[bewerken]

  • Godzillafans noemen het monster uit deze film vaak "Syodai Gojira", of "First generation Godzilla".
  • De acteur die Godzilla speelde was ooit een professionele honkbalspeler.

Externe links[bewerken]