Goniopora stokesi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Goniopora stokesi
Goniopora stokesi
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Cnidaria (Neteldieren)
Klasse:Anthozoa
Orde:Scleractinia
Familie:Poritidae
Geslacht:Goniopora
Soort
Goniopora stokesi
Milne Edwards & Haime, 1851
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Goniopora stokesi is een rifkoralensoort uit de familie van de Poritidae.[1] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1851 door Milne Edwards & Haime.

G. stokesi wordt gevonden in veel gebieden in de noordelijk Indische Oceaan en de westelijke delen van de Grote (of Stille) Oceaan. Van Madagaskar en de Golf van Aden in het westen via de Maldiven en Zuid India, de eilanden van Oost-Indië, Japan en dan door naar de noordelijke delen van West Australië en het Groot Barrièrerif ten oosten van Australië.

Het wordt beschreven als zeldzaam maar opvallend maar soms plaatselijk algemeen. Het wordt aangetroffen op dieptes van 3–30 m. Het is meest los zwevend, dus niet vast aan een ondergrond. Kolonies worden vaak gevonden op de zanderige bodems van troebel water met weinig of geen stroming. Ze zijn meestal halfrond met een kleine (dochter) kolonie die zich nog niet ontwikkeled heeft bij hen.

G. stokesi heeft een reputatie onder aquarium houders als goed beschikbaar in de handel en als moeilijk te houden in gevangenschap.[2][3] De handel voor aquaria kan een van de redenen zijn dat de soort bedreigd wordt in zijn voortbestaan.

De soortnaam stokesi kan zijn voor Charles Stokes (en) (c.1784 - 1853), een gewaardeerde Engelse amateur weekdierkundige. Verder onderzoek is nodig om dat met zekerheid vast te stellen. Er is een bron die in 2018 nog niet digitaal beschikbaar is[4] die uitsluitsel zou kunnen geven.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. WoRMS (2013). Goniopora stokesi Milne Edwards & Haime, 1851. Geraadpleegd via: World Register of Marine Species op http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=207219
  2. Sprung, Julian, Aquarium Invertebrates: Captive Husbandry Of Goniopora, Spp. With Remarks About The Similar Genus Alveopora. Advanced Aquarist (December 2002). Gearchiveerd op 1 juli 2018. Geraadpleegd op 25 June 2018.
  3. Goniopora stokesi. Tropical Fish Magazine (October 2006). Geraadpleegd op 25 June 2018.
  4. (fr) Milne-Edwards, H.; Haime, J. (1851). Recherches sur les polypiers. Mémoire 7. Monographie des Poritides. Annales des Sciences Naturelles, Zoologie 3 16: 21-70.
  • Goniopora stokesi. IUCN (2008). Geraadpleegd op 25 June 2018.
  • Goniopora stokesi. Australian Institute of Marine Science. Gearchiveerd op 1 juli 2018. Geraadpleegd op 25 June 2018.
  • Goniopora stokesi. coralsoftheworld.org. Geraadpleegd op 25 June 2018. Dit citaat bevat een uitstekende verzameling foto's.