Gordeldieren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gordeldieren
Negenbandgordeldier (Dasypus novemcinctus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Cingulata (Gordeldierachtigen)
Familie
Dasypodidae
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gordeldieren op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Gordeldieren (Dasypodidae) of armadillen zijn de enige overlevende familie uit de gordeldierachtigen (Cingulata). Er zijn 21 levende soorten in acht geslachten. De Dasypodidae is een oude familie. Utaetus, een van de eerste gordeldieren, leefde in het Eoceen en leek veel op de huidige soorten.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De kleinste soort, de gordelmol (Chlamyphorus truncatus) weegt minder dan 100 gram en is 15 tot 20 cm, terwijl de grootste soort, het reuzengordeldier (Priodontes maximus) meer dan 60 kilogram weegt en ongeveer anderhalve meter groot wordt. Alle soorten bezitten een pantser, bestaande uit verbeende huidschilden, ook wel schubben genoemd. Deze schubben zijn gevormd uit keratine.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het zijn alle insectivoren. De meeste soorten eten ook ander voedsel, als kleine gewervelden, eieren, paddenstoelen en vruchten.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De familie komt voor in Midden- en Zuid-Amerika. Het negenbandgordeldier (Dasypus novemcinctus) is de enige soort die in Noord-Amerika voortkomt, in het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Het negenbandige gordeldier heeft een ongebruikelijk voortplantingssysteem, in die zin dat het eeneiige vierlingen kan voortbrengen. Dit betekent dat alle vier de jongen uit één nest dezelfde genetische informatie met zich meedragen. Dit komt van pas in onderzoek waarbij vergelijkingen gemaakt moeten worden tussen constante factoren, in dit geval bij de genetisch identieke gordeldieren. Hier hebben zowel medicinale als gedragsonderzoeken baat bij.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dasypodidae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.