Gordon Fee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gordon Donald Fee (Ashland (Oregon), 1934) is een Amerikaans theoloog. Hij doceerde aan Wheaton College, Vanguard University, Gordon Comwell en (vanaf 1986) aan Regent College. Daar is hij nu emeritus hoogleraar.

Fee groeide op binnen de Assemblies of God. Zijn vader Donald Horace Fee was voorganger in verschillende kerken in de staat Washington. Fee behaalde een Bachelor of Arts en een Master of Arts aan Seattle Pacific University en een doctoraat aan de University of Southern California.

Binnen zijn vakgebied staat Fee bekend als een van de experts op het gebied van de pneumatologie en tekstkritiek van het Nieuwe Testament. Hij schreef ook verschillende boeken over de exegese van de bijbel, waaronder de populaire introductie How to Read the Bible for All Its Worth (samen met Douglas Stuart) en de boeken How to Read the Bible, Book by Book, How to Choose a Translation for all its Worth (samen met Mark L. Strauss) en een belangrijk commentaar op de Eerste brief van Paulus aan de Korintiërs. In de jaren 90 van de 20e eeuw volgde hij F.F.Bruce op als hoofdredacteur van de binnen evangelicale kringen gezaghebbende commentarenreeks de New International Commentary of the New Testament.

Fee ontdekte dat de tekst over Johannes 1:8-38 in de Codex Sinaiticus niet de Alexandrijnse tekstgroep, maar de Westerse tekstgroep vertegenwoordigde.

De Amerikaanse theoloog is lid van het Christians for Biblical Equality, een comité van evangelicale christenen die pleiten voor totale gelijkheid tussen man en vrouw in de kerk. Hij is predikant binnen de Assemblies of God en associeert zichzelf ook met de pinksterbeweging. Tegelijkertijd is hij kritisch op de fundamentalistische elementen en staat bekend als criticus van de voorspoedstheologie.

Bij Fee werd in 2010 alzheimer gediagnosticeerd..[1]