Govert Steen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Govert Steen
Govert Steen in 1938
Geboren 12 maart 1917
Apeldoorn
Overleden 5 juni 1942
Octeville-sur-Mer
Rustplaats Zeemansgraf, Gedenkboek 39[1]
Land/zijde Vlag van Nederland Nederland
Nederlandse Regering in ballingschap
Onderdeel Koninklijke Luchtmacht
Royal Air Force
Dienstjaren 1941 - 1942
Rang Tweede luitenant-vlieger
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen zie onderscheidingen

Govert Steen (Apeldoorn, 12 maart 1917 - Octeville-sur-Mer, 5 juni 1942) was Engelandvaarder en jachtvlieger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Steen was een van de waarschijnlijk ruim 400 Nederlanders die tijdens WWII in de RAF dienden en een van de 234 die de oorlog niet overleefden of nadien vermist werden. Net als 196 daarvan verongelukte hij tijdens een vlucht. Er werden 25 van hen gevangengenomen, waarvan 22 hun kamp overleefden.

Al direct na de capitulatie probeerde Steen een manier te bedenken om naar Engeland te gaan. In april 1941 kreeg hij een baan bij Fokker.

In de nacht van 5 op 6 mei 1941 heeft Govert Steen samen met Fokker technicus Wijbert Lindeman van de Duitsers een Fokker T.VIIIw gestolen die in de Minervahaven bij het IJ in Amsterdam dreef. Als passagiers namen zij luitenant Jan Beelaerts van Blokland en verzetsman Wim Boomsma mee. Nadat de piloot, die nog nooit een watervliegtuig had gevlogen, het vliegtuig had kunnen starten en ze het anker hadden opgehaald, vlogen ze naar Engeland.

Jan Beelaerts had een kompas Bézard bij zich, maar dat kompas liet hen in dit metalen vliegtuig de verkeerde kant uitvliegen. Beelaerts moest dus op de sterren navigeren. Boven Engeland aangekomen werd het vliegtuig, dat voorzien was van hakenkruizen, door de Britse luchtafweer beschoten. Na een noodlanding werden ze door de kustwacht opgewacht, waarna ze later onder politiebegeleiding naar Londen werden gebracht. Daarna werd hij opgeleid tot Spitfirepiloot. In de periode van 7 februari 1942 t/m 5 juni 1942 maakte hij 78 gevechtsvluchten.

Steen is de enige Nederlander die in de eerste maanden van 1942 op RAF Westhampnett was gestationeerd. Hij maakte als enige Nederlander deel uit van 129 Squadron RAF op RAF Westhampnett. Anderen van deze squadron waren onder andere F./Lt. H.C.F. Bowman, P./O. E.S. Hall en S./Ldr. R.H. Thomas.

Op 5 juni 1942 vloog hij met zijn Spitfire Vb, serienr. BM639 ten Noorden van Le Havre en werd hij door een Duitse jager neergeschoten. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Herinnering[bewerken | brontekst bewerken]

  • Govert Steen werd aan de Rembrandtlaan in Apeldoorn geboren en woonde daar tot 1941. De laan werd in 1950 naar de naam van zijn geboortehuis Groenoord vernoemd.
  • In het restaurant op Vliegveld Teuge heeft de KNVvL een groot glas-in-loodraam aangebracht waarmee vijf leden van hun vliegclub, die in de oorlog sneuvelden, herdacht worden. De andere vier namen zijn Rijklof van Goens, Hendriks Jansen, Roeland Jan Snellen en Jan Thijssen.
  • Jan Hof schreef in 1980 een boek over deze ontsnapping: "Niet schieten, we are Dutch".
  • In 2006 schreef Rob Philips† een boek over het leven van Govert Steen - 'Steen, geschiedenis door Huize Groenoord'

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]