Grafische rekenmachine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Texas Instruments TI-84 Plus

Een grafische rekenmachine is een rekenmachine waarmee het mogelijk is een grafiek te plotten en vergelijkingen (numeriek) op te lossen. De meeste grafische rekenmachines zijn ook programmeerbaar. Grafische rekenmachines worden wereldwijd gebruikt in het secundair onderwijs / voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs (bij tentamens)[1] en bij vergelijkbare onderwijsvormen. Buiten het onderwijs is het gebruik van de grafische rekenmachine beperkt.

Soms kunnen grafische rekenmachines gelinkt worden aan een computer om gegevens te im- of exporteren. Ook is het vaak mogelijk om een meetapparaat, zoals een thermometer, barometer of lichtsterktemeter, aan de grafische rekenmachine te koppelen. De gegevens die door het meetapparaat worden geleverd kunnen met de rekenmachine grafisch worden weergegeven, worden bewerkt en geanalyseerd. Grafische rekenmachines kunnen via een kabel ook met elkaar verbonden worden om gegevens uit te wisselen.

Casio bracht in 1985 met de Casio fx-7000G de eerste grafische rekenmachine op de markt. Een andere belangrijke producent is Texas Instruments. In 2017 bracht het Franse bedrijf NumWorks eveneens een grafische rekenmachine uit.

Zie de categorie Graphing calculators van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.