Grand Central-42nd Street

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
   
Grand Central-42nd Street   
Het smalle eilandperron van de Flushing Line
Opening 22 juni 1915
Perronsporen 2
Lijn(en)
Vervoerder(s) New York City Subway
Reizigers 44,601 miljoen (2008)
Ligging
Plaats New York City
Coördinaten 40° 45′ 5″ NB, 73° 58′ 33″ WL
Grand Central-42nd Street (metro van New York)
Grand Central-42nd Street
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Grand Central-42nd Street is een station van de metro van New York aan de Flushing Line en de Lexington Avenue Line. Het station wordt verbonden met het station Times Square-42nd Street door de 42nd Street Shuttle. Het stationscomplex bedient de lijnen 4, 5, 6 en 7 en de 42nd Street Shuttle.

Het station ligt naast Grand Central Terminal het centrale station dat alle lijnen van de Metro-North Railroad ten oosten van de Hudson met elkaar verbindt. Het station ligt op de hoek van Park Avenue en 42nd Street met delen die zich uitstrekken tot Lexington Avenue.

Het station bevindt zich op de hoek van Lexington Avenue en East 42nd Street. Het is gelegen in Manhattan. Het is geopend op 22 juni 1915.

Met ruim 44,6 miljoen reizigers in 2008 was dit station het op een na drukste metrostation in New York.

plattegrond uit 1918

Lexington Avenue Line[bewerken | brontekst bewerken]

Het station voor de Lexington Avenue Line werd ten tijde van de bouw het "diagonale station" genoemd omdat het station onder een hoek van 45° ligt ten opzichte van het rechthoekige stratenpatroon. De zware draagconstructie voor het bovenliggende station is duidelijk zichtbaar. De sneltreinen en stoptreinen van de lijnen 4, 5 en 6 doen dit station aan.

Flushing Line[bewerken | brontekst bewerken]

Het station bevindt zich ondergronds. Metrolijn 7 doet het station gedurende de hele dag aan. De expressdienst van lijn 7 doet hier tot 22:00 dienst.

42nd Street Shuttle[bewerken | brontekst bewerken]

De perrons van de shuttle dateren van de aanleg van de eerste metrolijn in 1904. Het toenmalige station was ingericht als een express-station met 2 eilandperrons. Sindsdien is een van de vier sporen verwijderd. De sporen 3 en 4 eindigen met een stootblok. Spoor 2 sluit aan op de Lexington Avenue Line, deze verbinding wordt gebruikt om materieel van en naar de shuttle-lijn te brengen.

Zie de categorie Grand Central – 42nd Street (New York City Subway) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Richting Vorig station Metrolijn 7 Volgend station Richting
34th Street-Hudson Yards Fifth Avenue-Bryant Park Grand Central-42nd Street Vernon Boulevard-Jackson Avenue Flushing-Main Street
Richting Vorig station 42nd Street Shuttle Volgend station Richting
eindstation eindstation Times Square-42nd Street Times Square-42nd Street Times Square-42nd Street