Greg Lake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Greg Lake
Greg Lake (2005)
Greg Lake (2005)
Algemene informatie
Geboren 10 november 1947
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1968-heden
Genre(s) symfonische rock
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Greg Lake (Bournemouth, 10 november 1947) is een Brits musicus. Hij speelt basgitaar en gitaar, hij zingt, schrijft en produceert muziek.

Biografie[bewerken]

Greg Lake is geboren en getogen in Bournemouth, Dorset, in Engeland. Al vroeg was hij gefascineerd door de grote namen in de rock zoals Little Richard, Elvis Presley en Cliff Richard. Hij speelde gitaar en basgitaar in een aantal bandjes in het Londense club-circuit, zoals The Shame, de Shy Limbs en The Gods (met onder anderen Mick Taylor, Ken Hensley en John Glascock.

Greg Lake was in 1968 een van de originele oprichters van de Britse band King Crimson, samen met zijn vriend Robert Fripp. Met King Crimson maakte hij wel een van de meest opmerkelijke albums van die tijd, "In the Court of the Crimson King". Het album was baanbrekend voor de progressieve rock of symfonische rock.

Lake maakte maar kort deel uit van King Crimson, hij maakte een tournee mee door de VS en toen daarna Ian McDonald en Mike Giles vertrokken, vond hij dat de band de band niet meer was, en dat hij er ook niet meer thuis hoorde. Hij hielp nog wel mee aan het maken van hun tweede album, In the Wake of Poseidon.

Bij een concert waar ook The Nice speelde, maakte hij kennis met Keith Emerson. Die wilde ook een andere weg op en samen zochten ze er een drummer bij, Carl Palmer, waarmee Emerson, Lake and Palmer geboren was. Met ELP heeft Lake in de jaren zeventig grote successen gevierd. Van het debuut op het Isle of Wight Festival in 1970 was duidelijk dat de band een grootheid zou worden. De combinatie van rock met Europese klassieke muziek maakte van hun muziek een klasse apart.

In de 7 à 8 jaar dat ELP actief was, heeft Lake een groot deel van de muziek aangedragen. Daarnaast produceerde hij alle albums van ELP. De eerste hit, "Lucky Man", stond op hun eerste elpee, en was geschreven door Lake toen hij nog maar 12 jaar oud was, andere hits van zijn hand waren onder meer: "Still, You Turn me On", "From The Beginning", "Karn Evil 9", "C'est La Vie" en de Kerst-single: "I Believe In Father Christmas."

Aan het eind van de jaren zeventig hield ELP op te bestaan, volgens Lake omdat de spirit er uit was. De groep maakte nog steeds muziek waar het publiek enthousiast van werd, maar voor het drietal werd het steeds vaker meer van hetzelfde, de ‘fun’ was er uit. De band hield op te bestaan, de leden concentreerden zich ieder op hun solocarrières.

Het resultaat van deze keuze was een tweetal solo-albums, "Greg Lake" in 1981 en "Manoeuvres" in 1983. Twee bijzondere albums met daarop de muzikale samenwerking van Lake met diverse grootheden in de muziek, zoals Bob Dylan, Clarence Clemons, Toto en zijn vriend Gary Moore het nummer "Famous last words" van dit album werd geshreven door Chris Bradford en Andy Scott (sweet).

In 1983 maakte hij korte tijd deel uit van Asia, de band van Carl Palmer.

In 1986 ging Lake weer samen met Keith Emerson aan het werk. Carl Palmer was nog bezig met Asia, en kon zich niet vrij maken; als vervanger van hem deed de drummer Cozy Powell mee. In deze formatie hebben ze één album opgenomen.

Het zou nog tot 1992 duren, voordat ELP weer in originele samenstelling bij elkaar kwam. Er werd weer een nieuw album opgenomen, Black Moon, en een live album het jaar erna, en in 1994 verscheen In The Hot Seat. ELP bleef tot eind 1998 bij elkaar en trad regelmatig op. Een ruzie maakte toen een definitief einde aan de groep.

In juli 1995 werd The King Biscuit Flower Hour Presents: Greg Lake In Concert uitgebracht. Het is de opname van een soloconcert van Greg Lake uit 1981. Twee jaar later verscheen er van Lake een overzichts-dubbelcd From The Beginning: The Greg Lake Retrospective, in 1999 gevolgd door From The Underground: The Official Greg Lake Bootleg, met allerlei verzamelde, nog niet eerder uitgebrachte opnames.

Gedurende de jaren 90 heeft Lake zich actief ingezet voor The National Center For Missing & Exploited Children, een organisatie die zich het lot van de ouders van vermiste kinderen aantrekt. "Daddy" is een nummer dat hij hiervoor geschreven heeft. Hoewel vrij toevallig er mee in contact gekomen, zet hij zich in die jaren actief in als ambassadeur voor de organisatie.

In 2002 trad Lake op als lid van Ringo Starrs All Starr band, samen met Roger Hodgson (Supertramp), Ian Hunter, Howard Jones en Sheila E. Ieder van de leden van de band gebruikte eigen materiaal, waardoor een bijzondere verzameling van nummers per concert te horen was. Lake was enthousiast over de samenwerking in de band, de professionaliteit van de musici en het plezier om samen te spelen.

Op een exclusief optreden ten bate van tieners met kanker in de Ronnie Scott club in Londen speelde Lake eind 2004 in een all-star band onder leiding van Roger Daltrey, samen met onder meer Gary Brooker (Procol Harum) en Gary Moore. Het optreden leidde tot een uitnodiging van Daltrey om mee te spelen op de opnames van The Who van hun laatste album, Who2.

In 2005 stelde Lake een nieuwe eigen band samen, die hem op zijn volgende solotour zouden gaan begeleiden. Het zijn David Arch op keyboards, die ook de orkestratie van de nummers bewerkt, Florian Opahle op gitaar, Trevor Barry op basgitaar en Brett Morgan op slagwerk. De Greg Lake band werkt eind 2005 een serie optredens af in Groot-Brittannië en een tournee door Europa in 2006. Greg Lake speelde in 2009 als speciale gast gitaar in het nummer "Nutrocker", van het album Night Castle, van het progressieve rock- en metal-orkest, het Trans-Siberian Orchestra.

Discografie[bewerken]

Albums met een substantiële bijdrage van Greg Lake:

jaar artiest titel
1967 The Shame Don't Go Away Little Girl/Dreams Don't Bother Me (single)
1968 Shy Limbs Reputation / Love (single)
1969 King Crimson In the Court of the Crimson King
1970 King Crimson In the Wake of Poseidon
1971 Emerson, Lake and Palmer Emerson, Lake & Palmer
1971 Emerson, Lake and Palmer Tarkus
1972 Emerson, Lake and Palmer Pictures at an Exhibition
1972 Emerson, Lake and Palmer Trilogy
1973 Emerson, Lake and Palmer Brain Salad Surgery
1974 Emerson, Lake and Palmer Welcome Back My Friends to the Show That Never Ends – Ladies & Gentlemen, Emerson, Lake & Palmer
1975 Greg Lake I Believe In Father Christmas / Humbug (single)
1977 Emerson, Lake and Palmer Works Vol. 1
1977 Emerson, Lake and Palmer Works Vol. 2
1978 Emerson, Lake and Palmer Love Beach
1979 Emerson, Lake and Palmer In Concert
1980 Emerson, Lake and Palmer The Best of Emerson, Lake & Palmer
1981 Greg Lake Greg Lake
1983 GregLake Manoeuvres
1986 Emerson, Lake & Powell Emerson, Lake & Powell
1991 Emerson, Lake and Palmer The Atlantic Years
1992 Emerson, Lake and Palmer Black Moon
1993 Emerson, Lake and Palmer Live at the Royal Albert Hall
1993 Emerson, Lake and Palmer Return of the Manticore - 4CD Boxed Set
1994 Emerson, Lake and Palmer In The Hot Seat
1996 Emerson, Lake and Palmer Works Live
1996 Greg Lake In Concert (King Biscuit Flower Hour)
1997 Greg Lake The Greg Lake Retrospective: From The Beginning
1997 King Crimson Epitaph
1997 Emerson, Lake and Palmer Live at the Isle of Wight 1970
1997 Emerson, Lake and Palmer ELP In Concert On The King Biscuit Flower Hour
1998 Emerson, Lake and Palmer Then And Now
2001 Emerson, Lake and Palmer Fanfare for the Common Man - 2 CD The Anthology -
1998 King Crimson Live at the Marquee Club, 1969
1998 Greg Lake From The Underground: The Official Bootleg
2000 Greg Lake Live
2001 Emerson, Lake and Palmer The Original Bootleg Series From The Manticore Vaults Vol. 1
2001 Emerson, Lake and Palmer The Original Bootleg Series From The Manticore Vaults Vol. 2
2002 Ringo Starr & His New All-Starr Band The King Biscuit Flower Hour Presents: Ringo Starr & His New All-Starr Band
2002 Greg Lake Nuclear Attack
2003 Emerson, Lake and Palmer ELP Live in Poland - The Original Bootleg Series From The Manticore Vaults
2003 Emerson, Lake and Palmer ELP Best of the Bootlegs - The Original Bootleg Series From The Manticore Vaults
2003 Emerson, Lake and Powell Live in Concert
2003 Emerson, Lake and Powell The Sprocket Sessions
2003 Greg Lake From The Underground II - Deeper Into The Mine
An Official Greg Lake Bootleg.