Grijsbruine zalmplaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grijsbruine zalmplaat
Grijsbruine zalmplaat
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Entolomataceae
Geslacht:Clitopilus
Soort
Clitopilus caelatus
(Fr.) Vila & Contu (2009)
Synoniemen

Rhodocybe caelata

Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De grijsbruine zalmplaat (Clitopilus caelatus) is een schimmel behorend tot de familie Entolomataceae. De paddenstoel is weinig opvallend en komt voor in de grijze duinen. Deze terrestrische (bodembewonende) saprotroof komt voor in graslanden en heide, vooral in zure en zanderige grond. De vruchtlichamen verschijnen van juli tot november.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoed

De hoed heeft een diameter 5 tot 30 mm. Aanvankelijk is het bolvormig en later wordt het platter. De hoedrand is eerst opgerold, daarna recht. Het is licht hygrofaan, niet gestreept en niet doorschijnend als het nat is. Het oppervlak is donkergrijs tot grijsbruin, lichter aan de rand, iets vervaagd als het droog is.

Lamellen

De lamellen zijn aanvankelijk crème, dan roze.

Steel

De steel is 20 tot 40 mm lang en 2 tot 3 mm dik, cilindrisch, soms gebogen, eerst vol, dan leeg. Het oppervlak heeft de kleur van sepia of grijsbruin. Aanvankelijk is het licht behaard, daarna glad en glanzend.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De sporen zijn 6,5–9 × 4–5 µm. Langwerpig tot langwerpig van vorm, iets fijn gesneden. 4-sporige basidia met de afmeting 18–32 × 6–9 µm. Talrijke pseudocystidia, 4 tot 12 µm breed, cilindrisch tot knotsvormig, soms met een conische punt, korrelig van binnen. Hyfen in de buitenste laag van de hoed zijn smal cilindrisch, 3,5 tot 7 µm dik. Hij staat op de Rode Lijst van planten en schimmels van Polen, Duitsland, Denemarken en Nederland.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De grijsbruine zalmplaat is een Europese- en Noord-Amerikaanse soort. Bovendien komt hij in enkele plaatsen voor in Argentinië en Marokko.