Grijze stof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De grijze stof in het ruggenmerg (no 1,2 en 3).

De grijze stof of substantia grisea[1] is het deel van het centrale zenuwstelsel dat de cellichamen van de zenuwcellen, de dendrieten en de korte axonen bevat. De witte stof is het deel dat de lange, gemyeliniseerde axonen bevat. De grijze stof bevindt zich in de hersenen vooral (maar niet uitsluitend) aan de buitenkant, waar het de cortex cerebri, de schors van de grote hersenen, en de cortex cerebelli, de schors van de kleine hersenen, vormt. In het ruggenmerg bevindt de grijze stof zich in tegenstelling tot de hersenen juist aan de binnenkant.

De grijze stof heeft als functie het verwerken van informatie, terwijl de witte stof de communicatie tussen de zenuwcellen verzorgt. De karakteristieke grijsbruine kleur komt door het mengsel van bloedvaten en cellichamen van zenuwcellen.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het bijvoeglijk naamwoord grisea voor grijs in het Latijnse begrip substantia grisea komt niet voor in het klassieke Latijn.[2] Het woord grisea is afgeleid van het Franse woord voor grijs, gris.[2] Als alternatief worden ook substantia cana[3] en substantia cinerea[4] gebruikt. Het bijvoeglijk naamwoord cana komt voor in het klassieke Latijn[5] en betekent grijs[2] of grijsachtig wit.[6] Het eveneens klassieke Latijn cinerea betekent askleurig.[5]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Federative Committee on Anatomical Terminology (1998). Terminologia Anatomica. Stuttgart: Thieme
  2. a b c Triepel, H. (1910). Die anatomischen Namen. Ihre Ableitung und Aussprache. Mit einem Anhang: Biographische Notizen.(Dritte Auflage). Wiesbaden: Verlag J.F. Bergmann.
  3. Triepel, H. (1910). Nomina Anatomica. Mit Unterstützung von Fachphilologen. Wiesbaden: Verlag J.F. Bergmann.
  4. Schreger, C.H.Th.(1805). Synonymia anatomica. Synonymik der anatomischen Nomenclatur. Fürth: im Bureau für Literatur.
  5. a b Lewis, C.T. & Short, C. (1879). A Latin dictionary founded on Andrews' edition of Freund's Latin dictionary. Oxford: Clarendon Press.
  6. Stearn, W.T. (1983). Botanical Latin. History, grammar, syntax, terminology and vocabulary. (3rd edition). Newton Abbot London: David Charles.