Grijze strandloper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grijze strandloper
IUCN-status: Gevoelig[1] (2012)
Calidris-pusilla-001.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht: Calidris (Strandlopers)
Soort
Calidris pusilla
(Linnaeus, 1766)
Grijze strandloper op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De grijze strandloper (Calidris pusilla) is een vogel uit de familie van snipachtigen (Scolopacidae).

Kenmerken[bewerken]

De dieren worden ongeveer 14 centimeter groot en weegt 30 gram. Volwassen vogels hebben zwarte poten en een korte, donkere staart. De bovenkant van de vogel is grijsbruin en de buikzijde wit. De kop en de nek zijn licht grijsbruin getint. De grijze strandloper ruit twee keer per jaar.

Voortplanting[bewerken]

De vogel broedt in de buurt van water in de zuidelijke toendra van Canada en Alaska. Het nest wordt op de grond gemaakt. Het mannetje maakt meerdere ondiepe kuiltjes, waarna het vrouwtje er één uitkiest voor het maken van het nest. Zij maakt het nest van gras en andere materialen. Er worden 4 eieren gelegd. Het mannetje helpt mee met het uitbroeden. Na het uitkomen van de eieren laat na enkele dagen het vrouwtje de jonge kuikens bij het mannetje achter. De jongen zorgen dan al voor hun eigen voedsel. De vogels foerageren in de modder.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De soort komt voor in noordoostelijk Siberië, westelijk en noordelijk Alaska en noordelijk Canada. Het zijn trekvogels die overwinteren aan de kusten van Zuid-Amerika. Sommigen trekken echter niet verder dan de zuidelijke V.S. Ze trekken met honderden tot duizenden naar hun overwinteringsgebieden, waarbij ze tussentijds foerageren in Bay of Fundy aen Delaware Bay. Regelmatig komen er ook enkele vogels voor in West-Europa.