Groep-Van Oudenallen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Groep-Van Oudenallen was een parlementaire afsplitsing en eenmansfractie in de Nederlandse Tweede Kamer, die op 7 juli 2006 werd gevormd door het Kamerlid Gonny van Oudenallen. Zij heeft zich op die dag bij haar intrede in het parlement meteen als eigen fractie gemanifesteerd. Oorspronkelijk verkozen via de Lijst Pim Fortuyn (LPF), waarvoor ze bij de verkiezingen in 2003 kandidaat had gestaan. Van Oudenallen was geen kandidaat meer bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006; na die verkiezingen verdween ze uit de Kamer.

Gonny van Oudenallen

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Van Oudenallen was volgens de lijstvolgorde van de LPF bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 de eerste kandidaat die in aanmerking kwam om Margot Kraneveldt op te volgen, nadat deze op 4 juli 2006 aankondigde per direct de Kamer en de LPF te verlaten. Bij haar daaropvolgende benoemdverklaring werd al gauw echter duidelijk dat de LPF Van Oudenallen niet in de fractie wilde opnemen. Reden hiervoor was onder andere dat ze oneigenlijk gebruik zou hebben gemaakt van politieke subsidies in de periode dat ze gemeenteraadslid was voor de lokale partij Mokum Mobiel in de gemeente Amsterdam. Volgens Van Oudenallen was de werkelijke reden dat de LPF-top graag Olaf Stuger, die lager op de lijst stond[1], ten koste van haar persoon plaats wilde laten nemen.[bron?]

Van Oudenallen besloot toch haar recht op de Kamerzetel te laten gelden. Na haar installatie op 7 juli 2006 ging ze als Groep-Van Oudenallen verder.

Fractie 'Groep-Van Oudenallen'[bewerken | brontekst bewerken]

De 'Groep-Van Oudenallen' fungeerde als een zogeheten eenmansfractie, met één lid annex fractievoorzitter (Gonny van Oudenallen), ondersteund door een team van betaalde en onbetaalde medewerkers, veelal geworven uit eigen omgeving. Van Oudenallen wilde in de korte tijd die ze had als Kamerlid, naar eigen zeggen "Den Haag dichter bij de burger brengen". Een door haar ingebrachte motie die werd aangenomen betrof een virtuele ideeënbus op de website van het Ministerie van Financiën waar ambtenaren en burgers via een wedstrijdsysteem ideeën kunnen aanleveren. Medeondertekenaar was Ferd Crone (PvdA).

Voorvallen[bewerken | brontekst bewerken]

Van Oudenallen kwam zelf meermalen in het nieuws, onder meer doordat zij n oktober 2006 tijdens een Tweede-Kamerdebat de bij het debat aanwezige minister Hoogervorst niet herkende en hardnekkig over hem sprak alsof hij niet aanwezig was.[2]