Grote of Jacobijnerkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grote of Jacobijnerkerk
De Grote of Jacobijnerkerk aan de Bredeplaats 4 (2014)
Plaats Leeuwarden
Coördinaten 53° 12′ NB, 5° 48′ OL
Gebouwd in 1275-1310
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  24225
Interieur
Orgel Christian Müller
Detailkaart
Grote of Jacobijnerkerk (Binnenstad)
Grote of Jacobijnerkerk
Afbeeldingen
Zuidzijde van de kerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden is de grootste van de middeleeuwse kerken in deze stad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd tussen 1275 en 1310 gebouwd als onderdeel van een dominicanenklooster en werd later vergroot. (Voor de Dominicanen werd ook de naam Jacobijnen gebruikt.) In 1392 werd de kerk bij een stadsbrand verwoest. De brede zuidelijke zijbeuk werd pas in de late 15e eeuw toegevoegd terwijl het schip begin 16e eeuw met een travee werd verlengd.

Het gotische bouwwerk werd tijdens de reformatie omgebouwd tot protestantse kerk en verloor de altaren en veel van de versieringen.

De in Leeuwarden en Groningen residerende Stadhouders van Friesland en Groningen hadden in deze kerk hun herenbank, "koningskraak" genoemd. Ze bezaten sinds 1591 onder het koor van de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden een grafkelder die in 1640 en 1696 werd uitgebreid. In de grafkelder van de Friesche Nassau's, de graven van Nassau-Dietz, werden tussen 1623 en 1765 tien lijkkisten bijgezet. In de kapel boven de kelder stonden nog eens zes kisten. Tijdens de Bataafse Revolutie van 1795 werden de kisten en grafmonumenten vernield.

De kerk is in de 21e eeuw in gebruik voor de kerkdiensten van de PKN.

Orgels[bewerken | brontekst bewerken]

In deze kerk bevindt zich als hoofdorgel het befaamde Christian Müller-orgel uit 1727. Het orgel dat tot dat moment in de kerk stond is toen overgeplaatst naar de Westerkerk, ook in Leeuwarden, waar het tot 1847 heeft gefunctioneerd.

Tijdens het openingsconcert van de zomerconcertserie van 2010 is in de Grote of Jacobijnerkerk een Metzler-kistorgel in gebruik genomen.[1]

Luidklok[bewerken | brontekst bewerken]

In het torentje van de kerk hangt één luidklok. Oorspronkelijk hing hier een historische luidklok. Deze klok werd in 1680 gegoten door Petrus Overney met het opschrift: Petrus Overney heeft my gegooten in Leeuwarden 1680. Johannes Mammynga en Albert van der ley.de.e.hee-Bouwmeisters en kerckvoochden der stadt Leeuwarden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de klok afgevoerd door de Duitsers. De klok keerde niet terug en na de oorlog werd er een nieuwe klok gegoten. Deze klok is nog altijd in gebruik voor kerkdiensten.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Grote of Jacobijnerkerk (Leeuwarden) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.