Guess Who (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guess Who
Tagline Some in-laws were made to be broken.
Regie Kevin Rodney Sullivan
Producent Jason Goldberg
Erwin Stoff
Jenno Topping
Scenario William Rose (origineel)
David Ronn
Jay Scherick
Peter Tolan
Hoofdrollen Bernie Mac
Ashton Kutcher
Muziek John Murphy
Montage Paul Seydor
Cinematografie Karl Walter Lindenlaub
Distributie Sony Pictures (VS)
20th Century Fox (buiten VS)
Première Vlag van Verenigde Staten 25 maart 2005
Vlag van België 8 juni 2005
Vlag van Nederland 9 juni 2005[1]
Genre Romantische komedie
Speelduur 105 min.
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 35.000.000 USD[2]
Opbrengst 101.866.000 USD[3]
Overige nominaties 16
Voorloper Guess Who's Coming to Dinner
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Guess Who is een romantische komedie van Amerikaanse makelij uit 2005. De film werd geregisseerd door Kevin Rodney Sullivan en heeft komiek Bernie Mac en Ashton Kutcher in de hoofdrollen. De film behandelt de relatie van een blanke jongeman (Kutcher) met een zwarte jongedame die op zijn schoonvader (Mac) botst.

Guess Who is in feite een remake van de film Guess Who's Coming to Dinner uit 1967. Alleen waren in die versie de familie en het meisje blank en de schoonzoon zwart.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Simon Green is een succesvol effectenmakelaar bij JP Oliver. Hij is verloofd met Theresa Jones. Als zijn baas hem dat huwelijk afraadt omdat hij blank is en zij zwart neemt hij ontslag. Net op dat moment zal Simon echter zijn toekomstige schoonouders voor het eerst gaan ontmoeten, en die weten nog niet dat hij blank is - noch dat ze gaan trouwen. Omdat hij de perfecte schoonzoon wil zijn vertelt hij aan niemand dat hij werkloos is.

Simon en Theresa gaan een paar dagen logeren bij haar ouders in Cranford (New Jersey). Daar krijgen ze al een voorproef van de komende problemen als Percy, Theresa's vader, de zwarte taxichauffeur voor Simon aanziet. Al snel wordt duidelijk dat Percy Simon niet echt genegen is. Zo had hij al op voorhand een hotel voor hem gereserveerd, en als dat niet doorgaat moet hij in de kelder slapen. En om nachtelijke bezoeken aan zijn dochter te vermijden gaat Percy bij hem slapen.

De verstandhouding tussen de twee wordt er niet beter op als Percy uitvist dat Simon nooit met een NASCAR-racewagen heeft gereden zoals hij beweerde - om indruk te maken - en als Simon zich laat ontvallen dat hij 50.000 dollar wil lenen. Percy is immers bankier. Het dieptepunt komt tijdens het avondeten waar ook Theresa's grootvader aanwezig is. Het gesprek gaat over de tegenstelling tussen blank en zwart en Percy laat Simon een paar grappen over zwarten vertellen. Er wordt hard gelachen tot hij de volgende vertelt: Wat zijn de drie dingen die een zwarte kerel niet kan krijgen? Een blauw ('black eye' in het Engels) oog, een dikke lip en een baan.. Theresa's grootvader wordt woedend en Percy verlaat de eettafel.

Het keerpunt is het moment waarop Percy te weten komt dat Simon werkloos is. Als Percy dat aan zijn dochter vertelt komt er een breuk in haar relatie met Simon. Ook de relatie van Percy met Theresa's moeder Marilyn komt door alle problemen onder druk te staan. Marilyn en Theresa gaan weg en blijven een nacht logeren bij Marilyns zus. Gedurende die tijd groeien Percy en Simon naar elkaar toe. Als ze zich de volgende dag gaan excuseren bij hun wederhelften komt het weer goed tussen Percy en zijn vrouw. Bij Simon en Theresa komt het echter tot een breuk.

Vlak voor zijn jubileumfeest beslist Percy plots om Simon af te halen bij het treinstation. Hij overtuigt Simon ervan om het weer goed te maken met zijn dochter en zegt dat hij een goede schoonzoon zou zijn. Die avond, tijdens het feest, komt Simon opdagen en verklaart zijn liefde aan Theresa. Ze zijn weer samen. De film eindigt als de familie bij elkaar, die de dvd met de opnames van het feest bekijken en die becommentariëren.

Rolbezetting[bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Mac, Bernie Bernie Mac Percy Jones Schoonvader
Kutcher, Ashton Ashton Kutcher Simon Green Schoonzoon
Saldaña, Zoë Zoë Saldaña Theresa Jones Dochter
Scott, Judith Judith Scott Marilyn Jones Schoonmoeder
Williams, Hal Hal Williams Howard Jones Schoongrootvader
Stewart, Kellee Kellee Stewart Keisha Jones Schoonzus
Brown, Robert Curtis Robert Curtis Brown Dante Organisator jubileumfeest
Lee, RonReaco RonReaco Lee Reggie Collega van Percy
Newsome, Paula Paula Newsome Darlene Zus van Marilyn
Reeves, Phil Phil Reeves Fred
Shepherd, Sherri Sherri Shepherd Sydney
Sullivan, Nicole Nicole Sullivan Liz Klein
Cauffiel, Jessica Jessica Cauffiel Polly
Kennedy, JoNell JoNell Kennedy Winnie
Nash, Niecy Niecy Nash Naomi
Scott, Kimberly Kimberly Scott Kimbra
Lawson, Richard Richard Lawson Marcus
Campbell, Kenneth Kenneth Campbell Nathan Rogers
Epps, Mike Mike Epps Taxichauffeur
Jones, Richard T. Richard T. Jones Man in de telefooncel

Armband[bewerken]

  • Tijdens de opnames weigerde Ashton Kutcher zijn Kabbala-armband af te doen. Naar verluidt kostte het 100.000 dollar om het digitaal uit de beelden te halen; het is echter in sommige scènes duidelijk te zien.

Externe link[bewerken]