Gueuzerie Tilquin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gueuzerie Tilquin
Algemene informatie
Locatie Rebecq
Eigenaar Pierre Tilquin
Oprichting 2009
Productie 630 hl (2014)
Bieren
Actieve bieren zie lijst
Lijst van Belgische brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

Tilquin is een Belgische Geuzestekerij, gelegen in Rebecq, Wallonië.

Geschiedenis[bewerken]

In 2009 is deze stekerij opgericht, de eerste in 15 jaar. Dit is ook de allereerste van Wallonië, daar alle geuzestekerijen gevestigd zijn in Vlaams-Brabant of Brussel.

Productie[bewerken]

Tilquin koopt wort aan bij verschillende lambiekbrouwers (Boon, Cantillon, Girardin en Lindemans) en laat die brouwsels gisten in eiken vaten gedurende 1, 2 of 3 jaar.[1] Daarna worden de lambieken ‘gestoken’ en gebotteld. In de fles hergist het mengsel opnieuw gedurende ca. 6 maanden.

In februari 2012 introduceerde Tilquin zijn eerste fruitlambiek, Oude Quetsche Tilquin à L'Ancienne. Dit is een bier van spontane gisting dat verkregen wordt door het gisten van pruimen, dit wordt daarna gemengd met 1 en 2 jaar oude lambieken.

In 2012 trad Gueuzerie Tilquin toe tot de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren. Tilquin is meteen het eerste HORAL-lid buiten de provincie Vlaams-Brabant.[2][3]

De jaarlijkse productiecapaciteit bedraagt 630 hectoliter. 80% van de productie is bestemd voor de export, waarvan 40% naar de Verenigde Staten. De rest wordt geëxporteerd naar de rest van de wereld.[4]

Producten[bewerken]

  • Oude Geuze Tilquin 6,4%
  • Oude Quetsche Tilquin 6,4%
  • Gueuze Tilquin van’t vat 4,8%

Externe links[bewerken]