Guillermo Cano Isaza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Guillermo Cano Isaza
Busto de Guillermo Cano Isaza.JPG
Achtergrondinformatie
Geboorteplaats Medellín
Overleden 17 december 1986
Overlijdensplaats Bogota
Beroep Journalist
Portaal  Portaalicoon   Media

Guillermo Cano Isaza (Medellín, 12 augustus 1925Bogota, 17 december 1986) was een Colombiaans journalist.

Werk[bewerken]

Hij was redacteur van het landelijke dagblad El Espectador. Guillermo Cano was de erfgenaam van Fidel Cano Gutiérrez, de oprichter van El Espectador.

Als journalist werkte hij sinds 1952 aan artikelen over stierenvechten, sport, cultuur en politiek.

De krant nam in de loop van de geschiedenis meestal een kritische houding aan tegenover de heersende klasse. Ook over de problemen in verband met de drugshandel werd nietsontziend bericht.

Moord[bewerken]

Op 17 december 1986 werd hij voor het gebouw van de krant doodgeschoten door huurmoordenaars die naar men vermoedt waren ingehuurd door Pablo Escobar. De krant had kort ervoor een serie kritische artikelen gepubliceerd over Colombiaanse drugsbaronnen.

In oktober 1995 werden vier personen in eerste instantie schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de moord. In hoger beroep werden ze echter vrijgesproken.

Guillermo Cano Internationale Prijs voor Persvrijheid[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Guillermo Cano Internationale Prijs voor Persvrijheid voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds 1997 reikt de UNESCO jaarlijks op 3 mei de Guillermo Cano Internationale Prijs voor Persvrijheid uit, om de persvrijheid te onderstrepen op de Internationale Dag van de Persvrijheid.