HVDC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
HVDC-omzettingsstation

HVDC staat voor High Voltage Direct Current, gelijkstroom met hoge spanning.

Hoge gelijkspanningen worden toegepast in televisies en andere beeldbuizen. De gebruikte spanningen bedragen hier 20 tot 30 kilovolt.

Sinds de jaren 60 staat HVDC ook in de belangstelling als een alternatieve manier om elektrische energie te transporteren. Vanouds is altijd wisselstroom gebruikt voor transport van elektriciteit omdat de spanning eenvoudig en vrijwel zonder energieverlies te wijzigen is met transformatoren. Wisselstroom heeft echter last van het skineffect, waardoor er meer verliezen zijn dan wanneer gelijkstroom gebruikt zou worden.

Gelijkstroom heeft alleen de ohmse weerstand te overbruggen en die verliezen kunnen geminimaliseerd worden door de spanning zo hoog (en de stroom dus zo laag) mogelijk te maken. Dankzij de moderne vermogenselektronica kan de HVDC-techniek op economisch haalbare wijze worden ingezet.

In 1954 werd de eerste HVDC-verbinding gelegd tussen het vasteland van Zweden en het eiland Gotland, uitgevoerd door het toenmalige elektriciteitsconcern ASEA. Sindsdien zijn er honderden zeekabelverbindingen met HVDC gelegd die met een hoge betrouwbaarheid blijken te werken. Gewoonlijk zijn dergelijke verbindingen minder dan 4% van de tijd buiten bedrijf, waarvan de helft ongepland.

In mei 2008 is tussen Nederland en Noorwegen de NorNed-kabel in gebruik genomen die met een vermogen van 700 MW elektrische energie transporteert,[1] met een spanning van +450 kV en -450 kV.[2] Overdag wordt elektriciteit van de Noorse waterkrachtcentrales naar Nederland getransporteerd, 's nachts wordt het Nederlandse stroomoverschot gebruikt om in Noorwegen weer water omhoog te pompen. In september 2009 is begonnen met de aanleg van een HVDC-kabel van de Maasvlakte naar Groot-Brittannië. In april 2011 is deze in gebruik genomen. Hiervoor zijn er drie HVDC-platforms voor de kust van Nederland. [3]

Bronnen[bewerken]

  1. Tennet.org - Verwachte start NorNed Auction maandag 5 mei. TenneT (2008) Geraadpleegd op 2008-05-05
  2. Tennet.eu - Projectomschrijving NorNed-kabel. TenneT (2008) Geraadpleegd op 2008-05-05
  3. Offshore HVDC-platform van 800 MW, deingenieur.nl, 3 juni 2013