Halloumi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Halloumi
Halloumi-1.jpg
Herkomst Vlag van Cyprus Cyprus
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Halloumi (Grieks: χαλλούμι; Turks: hellim; Arabisch: حلوم ḥallūm) is een traditionele, ongerijpte Cypriotische geitenkaas. De benaming halloumi, en gelijkaardige benamingen, wordt in de hele wereld gebruikt om grillkaas aan te duiden.

Door zijn specifieke eiwitstructuur kan deze kaas worden gegrild, gebakken of gefrituurd, waarbij hij niet smelt en toch een krokant korstje krijgt. In het Midden-Oosten worden dit soort kazen ook vers gegeten.

Productieproces[bewerken]

Halloumi wordt gemaakt van koeien-, geiten- en schapenmelk in wisselende verhoudingen. De melk wordt gestremd met enzymen en er wordt meestal geen of weinig verzuring gebruikt.

De kenmerkende rubberachtige consistentie ontstaat doordat de kaasmassa (wrongel) in wei opnieuw wordt verhit. De eiwitten vormen langere ketens en door de verhitting blijven er geen melkzuurbacteriën achter in de kaas.

Berloumi, een Belgische (Berlaarse) grillkaas van het type halloumi

Herkomstbenaming[bewerken]

Vooralsnog (2017) is Halloumi/Hellim geen beschermde herkomstbenaming in Europa. De aanvraag loopt sinds 17 juli 2014 en werd pas ingediend nadat Cypriotische producenten het eens waren geworden over de voorwaarden en samenstelling van Halloumi. Door de grote internationale vraag naar Halloumi voegen steeds meer Cypriotische producenten koeienmelk toe, terwijl aanvraag tot herkomstbenaming slechts een maximum van 50% koeienmelk toelaat. De Europese Unie lijkt de herkomstbenaming te steunen, omdat de aanvraag zowel door het Turkse als Griekse deel van Cyprus is gebeurd. Halloumi lijkt het eiland op deze manier te verenigen.


Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]