Halvemaanzweefvliegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Halvemaanzweefvliegen
Flower fly on yucca.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Diptera (Tweevleugeligen)
Familie:Syrphidae (Zweefvliegen)
Geslacht
Scaeva
Fabricius, 1805
Scaeva pyrastri
Scaeva pyrastri
Afbeeldingen Halvemaanzweefvliegen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De halvemaanzweefvlieg is een insect uit de familie zweefvliegen (Syrphidae). Andere benamingen zijn ook wel maanvlekzweefvlieg of halvemaanzwever.

Soorten[bewerken]

Er zijn twee vrij algemene soorten; de witte halvemaanzweefvlieg (Scaeva pyrastri), omdat de vlekken bij deze soort witter zijn, en de gele halvemaanzweefvlieg (Scaeva selenitica), die meer gele vlekken heeft. Dit verschil in kleur is het belangrijkste verschil tussen de soorten, maar is in het veld niet altijd duidelijk te zien vanwege een lichte overlap.

Het geslacht omvat de volgende soorten:

Beschrijving[bewerken]

Deze zweefvlieg wordt 11 tot 13 millimeter lang en dankt de naam aan de kenmerkende, halve maan-vormige vlekken op het achterlijf, in twee rijen van drie aan weerszijden van het achterlijf. De rest van het achterlijf is donkerbruin tot bijna zwart en de onderzijde is geel en vrij plat van vorm. Vanwege de tekening doet de zweefvlieg denken aan een wesp, zodat vogels en andere predatoren weleens in de war raken (mimicry), maar het lichaam is veel kleiner en dunner. Het borststuk is bruin en sterk behaard en vooral rond de ogen is een dichte beharing aanwezig. De bovenzijde van het borststuk is niet behaard en glanzend.

Voedsel[bewerken]

Het voedsel bestaat uit nectar en stuifmeel en deze soort is vaak op bloemen te zien, en speelt een rol in de bestuiving ervan. De larve is ook nuttig vanwege het voedsel; deze eet namelijk enorme hoeveelheden bladluizen, maar alleen 's nachts. De larve lijkt op een groene platworm; een plat, pootloos en worm-achtig lichaam met een lichte groene kleur. De larve is erg gevoelig voor pesticiden. De pop lijkt enigszins op een bruine druppel en is voornamelijk op de onderzijde van bladeren te vinden.

Vliegvermogen[bewerken]

Zoals alle zweefvliegen heeft ook deze soort een razendsnelle vleugelslag tot wel 300 slagen per minuut. Hierdoor kan de halvemaanzweefvlieg razendsnel wegschieten, maar ook stil in de lucht hangen. De vleugelslag is zelfs hoorbaar als men dichtbij genoeg komt. Zweefvliegen vliegen bij verstoring snel weg maar als men langzame bewegingen maakt worden deze niet opgemerkt. Bij het vasthouden van een zweefvlieg worden hoge, zoemende geluiden gemaakt met de vleugels.

Voorkomen[bewerken]

Deze twee soorten komen in grote delen van Europa voor, ook in Nederland en België. Geliefd zijn graslanden en akkers en hooiland met veel bloemen, maar ook bloemenrijke tuinen en parken hebben een grote aantrekkingskracht op deze zweefvlieg.

Externe links[bewerken]

Beelden[bewerken]