Han Jordaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendrik Johan Jordaan
Plaquette op Clingendael
Plaquette op Clingendael
Geboren 9 juli 1918
Haaksbergen
Overleden 3 mei 1945
Mauthausen
Land/zijde Nederland
Onderdeel SOE
Dienstjaren tot 1942
Rang Spion
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Bronzen Kruis (postuum)
Portaal:  Tweede Wereldoorlog

Hendrik Johan Jordaan (Haaksbergen, 9 juli 1918 - Mauthausen, 3 mei 1945) was geheim agent tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Toen de oorlog uitbrak, studeerde Han Jordaan in Engeland. Daar kreeg Jordaan, alias Johan Roessingh, een opleiding van Special Operations Executive (SOE) waarna hij met Gosse Ras op 29 maart 1942 bij Holten werd geparachuteerd. Hun opdracht was om te saboteren.

Ze bleven twee weken in Twente en trokken toen naar het Gooi, waar Ras goed bekend was. Jordaan vond onderdak bij Hermanus Gerrit “Puck” Jurriaans in een huis aan de Amsterdamsestraatweg in Baarn, Ras had een ander onderduikadres. Op 19 april 1942 zond Jordaan een verzoek naar Londen om zes RAF-piloten op te halen. Dit bleek niet op korte termijn te kunnen.

Ras werd door Anton van der Waals verraden en op 1 mei gearresteerd, Jordaan op 3 mei. Jordaan werd na het beëindigen van het Englandspiel naar concentratiekamp Mauthausen gebracht, waar hij op 3 mei bezweek aan uitputting en ziekte. In 1953 werd hij postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis.

Plaquette[bewerken]

Aan de gevel van een voormalig koets- en wagenhuis op Landgoed Clingendael is een bronzen gedenkplaat geplaatst waarop staat " Op deze plaats werden op 14 mei 1942 verhoord H.J. Jordaan, gedropt SOE agent, en W.A.H.C. Boellaard, Gewestelijk Commandant O.D. Utrecht, door Heinrich Himmler Reichsführer SS in het bijzijn van Seyss-Inquart, Rauter, Schumann, Harster en Wolff " (volledige tekst op foto). Tijdens het verhoor wandelden ze buiten rond om niet afgeluisterd te kunnen worden.

De plaquette hing eerst op een ander gebouwtje. Toen dat in 1986 werd afgebroken werd de plaquette verplaatst.

Externe links[bewerken]