Hans Wimmer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hans Wimmer
Hans Wimmer (1983)
Persoonsgegevens
Geboren 19 maart 1907
Overleden 31 augustus 1992
Geboorteland Duitsland
Beroep(en) Beeldhouwer, tekenaar
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Figuratief
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Hans Wimmer (Pfarrkirchen, 19 maart 1907München, 31 augustus 1992) was een Duitse beeldhouwer en tekenaar.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Wimmer werd geboren in 1907 en studeerde van 1928 tot 1935 bij Bernhard Bleeker aan de Akademie der freiden Künste in München. Hij reisde in 1937 naar Parijs, waar hij het atelier bezocht van de door hem bewonderde Franse beeldhouwer Aristide Maillol. In 1939 was hij de winnaar van de Villa-Massimo-Preis voor een verblijf van een jaar in Rome. Wimmer was nauw bevriend met de eveneens figuratieve beeldhouwer Gerhard Marcks.

In 1941 sloeg hij een benoeming aan de kunstacademie van Neurenberg af, omdat hij weigerde lid te worden van de NSDAP. Hetzelfde overkwam hem daarna aan de kunstacademie in München. In 1943 werd hij als militair ingezet aan het Oostfront, maar in 1944 keerde hij na ziekte weer terug. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij in 1949 alsnog benoemd tot hoogleraar beeldhouwkunst aan de kunstacademie in Neurenberg. Hij bleef in Neurenberg tot 1972, maar hield tegelijkertijd een atelier in München aan. In 1955 nam hij deel aan documenta I, in 1958 vertegenwoordigde hij Duitsland in het Duitse paviljoen van de Biënnale van Venetië en in 1967 van de wereldtentoonstelling in Montreal. Ook werd hij meerdere keren uitgenodigd voor deelname aan de Biënnale Middelheim in Antwerpen. In 1973 zegde hij zijn lidmaatschap op van de Deutsche Künstlerbund uit onvrede met de pro-abstracte koers. Zijn vriend Marcks had dit om dezelfde reden al gedaan in 1956.

Wimmer schonk zijn collectie werken in 1987 aan de stad Passau, waar de Sammlung Hans Wimmer[1] is te zien in het Oberhaus Museum. Zijn atelier is herbouwd in Schloss Gottorf in Schleswig.

De kunstenaar overleed in 1993 en ligt begraven op het Friedhof St. Georg in München-Bogenhausen.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hans Wimmer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.