Hans Zuidersma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hans Zuidersma (Nieuwenhagen, 17 januari 1949) is een voormalig profvoetballer van onder meer Roda JC, FC Wageningen en Fortuna Sittard.

Zuidersma begon met voetballen bij SVN uit zijn geboortedorp. Hij maakt zijn debuut in het betaalde voetbal in de toenmalige tweede divisie bij SV Limburgia. Na de noodgedwongen terugkeer van Limburgia naar de amateurs in 1971, stapt Zuidersma over naar Roda JC.

Met de club uit Kerkrade promoveert de rechtsbuiten in 1973 naar de eredivisie. Het lukt Zuidersma echter niet om een vaste basisplaats te veroveren bij Roda JC. Halverwege het seizoen 1974-1975 haalt Fritz Korbach hem op huurbasis naar FC Wageningen dat tegen degradatie uit de eredivisie vecht. De komst van Zuidersma mag niet baten, want aan het einde van het seizoen degradeert FC Wageningen alsnog.

Zuidersma keert terug naar Limburg waar hij vanaf het seizoen 1975-1976 gaat spelen voor Fortuna Sittard. Hij groeit in Sittard uit tot een gewaardeerde vaste kracht en speelt jaarlijks met Fortuna mee voor de bovenste plekken in de eerste divisie. Uiteindelijk lukt het Zuidersma in het seizoen 1981-1982 om de zo gewenste promotie te bewerkstelligen. Na één seizoen met Fortuna op het hoogste niveau te hebben gespeeld, maakt Zuidersma in het seizoen 1983-1984 op 34-jarige leeftijd nog een opmerkelijke rentree bij zijn oude club Roda JC. Een seizoen later beëindigt hij zijn betaald voetbalcarrière en keert terug bij de amateurs van SV Limburgia, waar Zuidersma nog 3 seizoenen in de Hoofdklasse speelt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]