Harper Lee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Harper Lee
Harper Lee bij het in ontvangst nemen van de Presidential Medal of Freedom in 2007
Harper Lee bij het in ontvangst nemen van de Presidential Medal of Freedom in 2007
Algemene informatie
Volledige naam Nelle Harper Lee
Geboren 28 april 1926
Land Verenigde Staten
Handtekening Handtekening
Werk
Bekende werken To Kill a Mockingbird
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Nelle Harper Lee (Monroeville, 28 april 1926) is een Amerikaans schrijfster. Zij is vooral bekend geworden door haar boek To Kill a Mockingbird uit 1960 dat een Pulitzer-prijs won in 1961.

Leven[bewerken]

Lee is de jongste uit een gezin van vier kinderen. Haar vader Amasa Coleman Lee was een advocaat en voormalig hoofdredacteur/eigenaar van een krant in Monroeville. Daarnaast was hij senator van 1926 tot 1938. Lee's moeder is Frances Cunningham Finch, wier namen ze in haar boek To Kill a Mockingbird voor verschillende personages heeft gebruikt. In haar jeugdjaren was ze het buurmeisje van schrijver Truman Capote, met wie ze een levenslange vriendschap had en die tevens een inspiratiebron was voor een van de karakters in Mockingbird, de jongen Dill.

Na het behalen van haar diploma voor secundair onderwijs studeerde ze aan Huntingdon College. Na een jaar ging ze rechten studeren aan de University of Alabama. Daarnaast heeft ze een jaar in Oxford gestudeerd, voordat ze naar New York City verhuisde in 1950.

Loopbaan[bewerken]

Lee schreef een serie korte verhalen over het leven in het zuiden van de Verenigde Staten. Deze bood ze een uitgever aan voor publicatie in 1957. Haar redacteur Tay Hohoff moedigde haar echter aan om deze verhalen om te zetten in een roman. Dat werd To Kill a Mockingbird, tot op de dag van vandaag een bestseller in de Verenigde Staten.

Na dit boek trok ze zich grotendeels terug uit het publieke leven en publiceerde vrijwel niets meer. Ze begeleidde Truman Capote bij zijn onderzoek voor In Cold Blood. In 1983 schreef ze een boekrecensie over een boek dat handelt over de geschiedenis van Alabama. In 2006 publiceerde Lee in het zomernummer van O, het tijdschrift van de Amerikaanse televisiepresentatrice Oprah Winfrey, een brief[1] over hoe ze boeken ontdekte in haar jeugd. Een citaat:

Now, 75 years later in an abundant society where people have laptops, cell phones, iPods and minds like empty rooms, I still plod along with books.
Bronnen, noten en/of referenties