To Kill a Mockingbird

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige film, zie To Kill a Mockingbird (film).
Spaar de spotvogel
Oorspronkelijke titel To Kill a Mockingbird
Auteur(s) Harper Lee
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Genre Bildungsroman, southern gothic novel
Uitgegeven 11 juli 1960
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

To Kill a Mockingbird, in het Nederlands vertaald als Spaar de spotvogel, is een roman uit 1960 van de Amerikaanse schrijfster Harper Lee. Het boek, dat behoort tot het genre van de southern gothic novel, won in 1961 de Pulitzerprijs voor literatuur.

De eerste Nederlandse vertaling Spaar de spotvogels door Hans Edinga verscheen in 1961 bij de Utrechtse uitgeverij De Fontein en uitgeverij Westland in Merksem. In 2010 kwam er een nieuwe vertaling uit van Ko Kooman onder de titel Spaar de spotvogel bij uitgeverij De Bezige Bij met een inleiding van Kristien Hemmerechts over rassendiscriminatie.

Het is een bildungsroman die wordt verteld door de ogen van de ik-persoon, Jean Louise 'Scout' Finch, de dochter van Atticus Finch. Atticus is een advocaat in Maycomb, Alabama, een fictief boerendorp in het zuiden van de Verenigde Staten. Scout is een typische tomboy die veel optrekt met haar broer Jeremy Atticus 'Jem' Finch en hun vriend Dill.

De titel van het boek is afgeleid van Atticus' advies aan zijn kinderen met betrekking tot hun luchtbuksen. "Shoot all the blue jays you want, if you can hit 'em, but remember it's a sin to kill a mockingbird" (Nederlands: Schiet zoveel blauwe gaaien als je wilt, als je ze kan raken, maar onthoud dat het een zonde is om een spotlijster te doden.) Spotlijsters zijn onschuldige dieren, als je er één zou doden, zou je dus onschuld doden. Opvallend is dat de hoofdpersonen ook vernoemd zijn naar vogels. Tom Robinson bevat robin, hetgeen roodborst betekent, terwijl finch vink betekent. Finch was echter ook de meisjesnaam van de moeder van de schrijfster.

In 1962 werd het boek door regisseur Robert Mulligan verfilmd met Gregory Peck in de rol van Atticus Finch. Voor deze rol won Gregory Peck een Oscar voor Beste mannelijke hoofdrol. Robert Duvall speelde de kluizenaar, zijn eerste filmrol.

Synopsis[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het boek begint bij het einde, wanneer de twaalfjarige Jem zijn arm heeft gebroken. Daarna worden de gebeurtenissen verteld die eraan voorafgaan.

In de zomer komt Dill[1] logeren bij buren van Jem en Scout. De drie spelen zelfverzonnen toneelstukjes en vertellen elkaar verhalen. Dill raakt gefascineerd door een huis in de straat, 'The Radley Place', waar Nathan Radley en zijn broer Arthur 'Boo' Radley wonen. De laatste blijft altijd binnenshuis. De drie kinderen hebben hem nog nooit gezien en zijn bang voor hem.

Hun vader Atticus Finch is advocaat; de moeder is overleden, en een belangrijke rol wordt gespeeld door de zwarte huishoudster. Finch, een wat verstrooide, maar onverzettelijke man, wordt aangesteld om de zwarte Tom Robinson te verdedigen, die ervan verdacht wordt dat hij een blank meisje heeft mishandeld en verkracht, de oudste dochter van de plaatselijke dronkenlap. De familie Finch krijgt het zwaar te verduren in Maycomb, waar racisme een dagelijkse realiteit is.

Bij het proces zitten de blanke boeren als vanzelfsprekend beneden in de zaal, terwijl de zwarten boven op het balkon moeten staan; Jem, Dill en Scout voegen zich bij hen. Bij de verhoren wordt duidelijk dat Robinson onschuldig is: het meisje heeft de verkrachting verzonnen, en haar vader was verantwoordelijk voor de mishandeling. Desondanks wordt Robinson door de jury schuldig bevonden, waarna de doodstraf wordt uitgesproken. Atticus denkt dat Robinson in hoger beroep een goede kans maakt. Maar de wanhopige Robinson probeert te ontsnappen en wordt daarbij doodgeschoten.

De vader van het meisje zweert wraak en bedreigt Atticus en de kinderen. 's Avonds valt hij Jem en Scout aan in het bos. De kluizenaar Boo Radley komt de kinderen te hulp. Er ontstaat een worsteling, waarbij Jem mishandeld wordt en zijn arm breekt, en de dronkenlap sterft. Hoe dat komt is onbekend, maar de sherrif en Atticus houden het uiteindelijk op een ongeluk: hij viel op zijn eigen mes. Zo leert Scout Boo kennen en ontdekt ze dat hij aardig is.

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Het personage van Dill valt grotendeels samen met Truman Capote, een buurjongen van de schrijfster en later haar levenslange vriend. Harper Lee hielp Capote bij zijn onderzoek in Kansas voor zijn bestseller In Cold Blood.