Havanezer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Havanezer
Hondenras
Havanese0315.jpg
Basisinformatie
Andere namen Havanezer
Oorsprong Cuba
Classificatie FCI: Groep 9 Sectie 1 #250
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De Havanezer is een gezelschapshond die behoort tot de Bichongroep, die bestaat uit de Bichon Frisé, de Maltezer, de Bolognezer, de Coton de Tuléar, het Leeuwhondje en de Havanezer. Deze groep heeft een gezamenlijke oorsprong en stamt uit het Middellandse Zeegebied. Er zou tevens verwantschap zijn met de gezelschapshonden die in vroegere tijden het bestaan van zeelieden moesten opvrolijken. Het woord bichon komt van Barbichon, dat 'kleine gebaarde' betekent. Deze hondjes waren Barbet-achtig van type, maar klein, Barbichons dus. Tot het begin van de 19e eeuw bestond er op Cuba een geheel wit Cubaans ras dat "blanquito" werd genoemd. Deze blanquite's werden gekruist met enkele andere rassen, voornamelijk kleine, gekleurde poedels. Zo ontstond in de loop van de 19e eeuw de huidige havanezer. Dit hondje werd gehouden als gezelschapshondje van de welgestelde Cubanen tot in 1959 de Cubaanse Revolutie uitbrak. Zoals zoveel rassen dreigde ook nu weer een hondenras ten onder te gaan als direct gevolg van politieke gebeurtenissen. Slechts enkelen van de gevluchte Cubanen waren in staat geweest hun honden mee te nemen. Die enkelingen hebben meer dan tien jaar het ras in stand gehouden; Door hun toedoen is de havanezer niet uitgestorven. Mrs. Goodale is in 1975 in Amerika serieus begonnen met de heropbouw van het ras. In Europa is men sinds 1982 weer begonnen met ze te fokken. En in 1984 werden de eerste Havanezers in Nederland geïmporteerd.

Aard[bewerken]

Het is een aanhankelijk, vrolijk en zachtaardig hondje, zeer leergierig en intelligent. Hij houdt van spelletjes en van gezelligheid. Hij is makkelijk in de omgang met andere huisdieren, ook katten en hij verdraagt kinderen prima, mits hij niet geplaagd wordt. Het is een gevoelig hondje, dat zich terug zal trekken als er met stemverheffing tegen hem opgetreden wordt.

Havanezers zijn erg op menselijk gezelschap gesteld, zodat ze ongeschikt zijn voor eigenaars die vaak hele dagen afwezig zijn. Een paar uur alleen gelaten worden is ze echter prima aan te leren.

Externe links[bewerken]