Bostonterriër

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bostonterriër
Hondenras
Een gestroomde Bostonterriër
Een gestroomde Bostonterriër
Basisinformatie
Andere namen Boston Terriër
Oorsprong Verenigde Staten
Classificatie FCI: Groep 9 Sectie 11 #140
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De Bostonterriër is een hondenras dat afkomstig is uit de Verenigde Staten. Het ras werd ontwikkeld en verfijnd in Boston, Massachusetts aan het eind van de 19e eeuw. Het ras werd opgebouwd door het kruisen van de kleine Engelse buldog (Toy Bulldog) met de ondertussen uitgestorven witte engelse terriër.

Geschiedenis - vroege genealogie[bewerken]

Boston Terrier "Barnard's Tom" (1877).
Boston Terrier pedigree Barnard's Mike

In 1865 kwam Robert C. Hooper uit Boston in het bezit van Judge. Hij kocht deze hond van de heer William O'Brien uit Boston. Judge was een import uit Engeland. Hij was een kruising tussen een Engelse buldog en een Engelse terriër, in type meer buldog dan terriër. Hooper's Judge had een donker gestroomde kleur met een vierkantig, hoekig hoofd met witte bles, een witte keel, gecoupeerde oren, een tanggebit, een schroefstaart en woog ongeveer 14,5 kilogram. Hij was 3/4 Bulldog en 1/4 Terrier (Ref. "Outing", 6/3/1899, "The Boston Terrier" door H.W. Huntington).

Hooper's Judge werd gepaard met Burnett's Gyp (Kate). Gyp was een wit teefje en eigendom van Edward Burnett uit Southborough, Massachusetts. Ze woog ongeveer 9 kg, had een fijne staart op 3/4 lengte en stond zeer laag op de benen. Gyp had een gedrongen lichaamsbouw en had een goed, kort geblokt hoofd. Uit de combinatie Hooper's Judge en Burnett's Gyp ontstond Well's Eph (geboren 1870), een donkergestroomde reu van ongeveer 13 kg met goede witte aftekeningen, maar met een wit hoofd. Well's Eph werd gecombineerd met Tobin's Kate, een klein goudgestroomd teefje van 9 kg met zeer kort hoofd en 3/4 staartlengte. Uit het nest van Well's Eph en Tobin's Kate kwam de belangrijke Barnard's Tom (geboren 1877). Barnard's Tom woog 10 kg, was klein van gestalte, rood gestroomd, witte bles aan één kant van het hoofd, witte hals, witte borst, witte voeten en een van de eerste types met een korte schroefstaart. Barnard's Tom wordt beschouwd als de eerste echte Bostonterriër en de stamvader van het ras.

Barnard's Tom werd vervolgens gekruist met zijn dochter Kelly's Nell, een 10 kg wegend teefje, donkergestroomd met goede aftekeningen, een mooi hoofd en een staart op 3/4 lengte. Het resultaat van deze combinatie was Barnard's Mike, 11 kg, lichtgestroomd met witte aftekeningen, breed hoofd, korte staart, maar vooral ook de gewenste grote ogen. Het verder intelen met de nakomelingen van bovengenoemde honden fixeerde het rastype.

Deze eerste honden werden in die tijd geen Boston Terriers genoemd, maar werden op één hoop gegooid met de bull terriërs. In de eerste catalogus van een Boston show van de Massachusetts Kennel Club van 1878 werden deze honden ingeschreven in klasse 31, bij de bull terriërs. Er waren 18 inschrijvingen waaronder Barnard's Nellie, gestroomd met witte aftekeningen, Barnard's Kate en Atkinson's Tobey, een 10 maanden jonge broer van Barnard's Tom. Van 1884 tot 1893 werden deze eerste honden op shows meestal ingeschreven als Round-headed bull and terriers, any color".

De eigenaar van Barnard's Mike was keurmeester J. P. Barnard en wordt beschouwd als de "vader van de Bostonterriër". Hij keurde voor het eerst de "Round Headed Bull and Terrier" op de New England Kennel Club Show in april 1888. Rond deze tijd had het ras ook nog andere namen zoals "Boston bull", "round headed bull" en "round headed terrier". Pas op 27 februari 1893, werd het ras erkend door de Amerikaanse Kennel Club (AKC) met de officiële naam "Boston Terrier".

Uiterlijk / rasstandaard[bewerken]

Twee moderne Boston Terriers: Belos von Elbenhein en Ch. Noah Zeus vom Schloss Heessen

De Boston Terrier is een compacte en geproportioneerd gebouwde hond, middelgroot, met een korte snuit, gladharig en met korte staart.

Hoofd: vierkant, met een vlakke bovenschedel, vrij van rimpels; recht voorhoofd. Goed gedefinieerde stop.

Neus: zwart en breed, met een duidelijke lijn tussen de neusgaten. Goed geopende neusgaten.

Snuit: kort, vierkant, breed en diep in verhouding tot de schedel. Vrij van rimpels, korter in lengte dan in breedte of diepte; in lengte niet meer dan een derde van de schedellengte. De snuit van stop tot einde van de neus is parallel aan de top van de schedel.

Lippen: diepe, maar niet overhangende lippen, die het gebit goed bedekken bij gesloten mond.

Kaken / gebit: Kaken breed en vierkant met korte, regelmatig geplaatste tanden. Licht ondervoorbijtend om de vierkante snuit te vormen.

Ogen: ver uit elkaar geplaatst, groot, rond, donker. De ogen zijn vierkant in de schedel geplaatst, in vooraanzicht staan de buitenhoeken op één lijn met de kaken.

Expressie: Alert en vriendelijk, schrandere uitdrukking. Dit is het belangrijkste kenmerk van het ras.

Oren: klein, rechtopstaand gedragen, natuurlijk of gecoupeerd zo dicht mogelijk tegen de schedel geplaatst.

Hals: de lengte van de nek moet in verhouding zijn met het totaalbeeld, licht gebogen. Het hoofd wordt sierlijk door de hals gedragen.

Lichaam: het lichaam moet er kort uitzien. Vlakke toplijn, de rug kort genoeg om een vierkant te vormen. Kruis buigt lichtjes af naar de staartaanzet. Diepe en brede borstkas, goed uitstaande ribben en korte, opmerkelijk gespierde lendenen.

Staart: laag aangezet, kort, fijn toelopend, recht of schroefvormig en mag niet boven de ruglijn gedragen worden. Nota: de lengte van de staart is bij voorkeur niet meer dan 1/4 van de afstand van de staartaanzet tot de hak.

Ledematen: goed naar achteren gestelde schouders welke de Bostonterriër toelaten in stijl te bewegen. De voorbenen niet te wijd uiteen geplaatst, recht en gespierd, korte en sterke middenvoorvoet. Goed gehoekte achterbenen en knieën, laaggeplaatste, evenwijdige sprongen. Sterke, gespierde dijen. Polsen kort en stevig. Hakken kort aan de voeten, noch naar binnen, noch naar buiten draaiend met een goed gedefinieerd spronggewricht.

Voeten: voor- en achteraan rond, klein, compact, recht naar voren gericht, met korte nagels

Gangwerk: het gangwerk van een Bostonterriër is stabiel en zelfzeker. De voor- en achterbenen bewegen recht vooruit in een perfect ritme met een sterke en elegante uitstraling.

Vacht: kort, glad, glanzend en met een fijne structuur.

Kleur: gestroomd, seal en zwart met witte aftekeningen. Enkel bij gelijke kwaliteit verdient de gestroomde kleur de voorkeur. Nota: de kleur "seal" wordt gedefinieerd als "zwart, maar met een rode zweem in helder licht of zonlicht".

Vereiste aftekeningen: witte band rond de snuit, witte bles tussen de ogen, witte voorborst.

Gewenste aftekeningen: witte band rond de snuit, witte bles tussen de ogen, doorlopend over het hoofd, witte hals, witte voorborst, gedeeltelijk wit of geheel wit aan de voorbenen en wit op de achterbenen tot aan de hak. Een rastypische Boston Terrier mag in de showring niet worden afgestraft als hij niet de "gewenste aftekeningen" heeft.

Gewicht: onderverdeeld in volgende gewichtsklassen:

 • onder 6,8 kg,
 • 6,8 kg tot 9 kg,
 • 9 kg tot 11,35 kg

Fouten:

 • Geblokte en lompe verschijning
 • Vernauwde neusgaten
 • Te veel wit in de ogen, ongepigmenteerde bindvliezen
 • Oren niet in verhouding met de grootte van het hoofd
 • Te hoog gedragen staart
 • Te weinig massa in de benen
 • Steile knieën
 • Openstaande voeten
 • Rollend, peddelend en wevend gangwerk; steppend gangwerk

Ernstige fouten:

 • Scheve onderkaak
 • Constant zichtbare tong of tanden bij gesloten mond
 • Karperrug of doorgezakte rug
 • Platte ribbenkast

Uitsluitende fouten:

 • Agressief of angstig
 • Niet, of te weinig gepigmenteerde neus
 • Blauwe ogen of enige zweem van blauw in de ogen
 • Gecoupeerde staart
 • Effen zwart, effen gestroomd of effen seal zonder de vereiste witte aftekeningen
 • Grijze kleur en leverkleur

Elke hond met duidelijk afwijkend gedrag en uiterlijk zal gediskwalificeerd worden.

N.B.: de reuen moeten twee ontwikkelde testikels hebben die volledig in het scrotum afgedaald zijn.

Literatuur / Bronnen[bewerken]

 • Mott, J. Varnum, The Boston Terrier., Field and Fancy Publishing., New York, 1906.
 • Axtell, Edward, The Boston Terrier and all about it., Dogdom Publishing Co., Michigan, 1910.
 • Rousuck, E.J., The Boston Terrier., Vintage Dog Books., 1926. ISBN 978-1-84664-014-8.
 • Huddleston, Arthur R., The Boston Terrier., Denlinger's Publishers Ltd., 1985. ISBN 0-87714-096-0.
 • Flamholtz, Cathy J., Boston Terriers. The early years., 1997. ISBN 0-940269-13-9.