Maltezer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over een hondenras. Maltezer is ook een aanduiding voor personen van Malta, zie aldaar.
Maltezer
Hondenras
Maltańczyk 620.jpg
Basisinformatie
Andere namen Maltezer
Oorsprong centrale Middellandse Zeegebied
Classificatie FCI: Groep 9 Sectie 1 #65
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De maltezer (in de volksmond ook wel het Maltezer leeuwtje) is een gezelschapshond die behoort tot de bichonfamilie en oorspronkelijk afkomstig is uit het centrale Middellandse Zeegebied.

Oorsprong[bewerken]

Algemeen wordt aangenomen dat het maltezer ras afkomstig is van het eiland Malta. Soms wordt als herkomst ook Melita opgevoerd, maar dit is een oude aanduiding voor Malta, al is er verwarring met het Adriatische eiland Mljet, dat eveneens Melita genoemd is. Rond ongeveer 900 jaar voor Christus komen we de eerste maltezers tegen, gekweekt uit een aantal inheemse rassen.[bron?]

De maltezer is de stamvader van een aantal rassen zoals de yorkshire, de bolognezer, de havanezer en de bichon frisé. Vooral bij dames is de maltezer altijd populair geweest en het ras werd vooral gebruikt als schoothondje. Tegenwoordig zijn er alleen witte maltezers, alhoewel er rond de eeuwwisseling ook gekleurde maltezers bestonden.

De maltezer is een moeilijk te fokken ras. Er zijn twee verschillende typen. Het ene is wat groter in formaat, heeft een langere neus en is dus iets grover. Het andere type is kleiner, met een korte neus en met een fijner voorkomen. Beide typen zijn erkend door het FCI als standaardmaltezers.

Uiterlijk[bewerken]

De schofthoogte van dit ras ligt voor reutjes tussen de 25 en 28 centimeter en voor teefjes tussen de 20 en 23 centimeter. Het gewicht ligt rond de 4 kilogram. De maltezer heeft alleen een bovenvacht die bestaat uit lang, zijdeachtig wit haar, waardoor er een scheiding over het midden van de rug valt.