Maltezer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over een hondenras. Maltezer is ook een aanduiding voor personen van Malta, zie aldaar. Voor het biermerk, zie Brouwerij De Ridder
Maltezer
Hondenras
Maltezer
Maltezer
Basisinformatie
Andere namen Bichon Maltese, Maltezer Leeuwtje
Oorsprong centrale Middellandse Zeegebied
Classificatie FCI: Groep 9 Sectie 1 #65
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Eigenschappen
Schofthoogte Reu: 21 - 25cm

Teef: 20 - 23cm

Gewicht 3 - 4kg
Gebit Schaargebit
Kleur Wit
Maltezer.jpg
Lijst van hondenrassen

De maltezer (in de volksmond ook wel het Maltezer leeuwtje) is een gezelschapshond die behoort tot de bichonfamilie en oorspronkelijk afkomstig is uit het centrale Middellandse Zeegebied.

Beschrijving[bewerken]

Uiterlijk[bewerken]

De schofthoogte van dit ras ligt voor reuen tussen de 21 en 25 centimeter en voor teven tussen de 20 en 23 centimeter. Het gewicht ligt rond de 4 kilogram.

Huid[bewerken]

Het is belangrijk dat de huid rond de ogen en de mond van dit ras altijd een zwarte kleur heeft. Door het selectief fokken van een witte vachtkleur is er een groot risico voor albinisme. Kweken met honden die een roze huid hebben in het aangezicht stimuleert het ontwikkelen van deze afwijking, daarom worden deze honden uitgesloten van het kweekprogramma door verantwoordelijke hondenfokkers.

Vacht[bewerken]

De maltezer heeft een dichte, glanzende vacht, bestaand uit sluikhaar dat zijdezacht aanvoelt. Aan de achterhand van de hond is het haar langer dan vooraan, waardoor de vacht achter de hond aansleept als een sluier. Het is de bedoeling dat deze sluier geen gaten of pluizen in de vacht vertoont.

Ook op het hoofd is de vacht erg lang. De haren bovenop de schedel gaan grenzeloos over in de lange haren van de oren en de baard. Traditioneel wordt de vacht van het hoofd in twee kleine dotjes gelegd met zwarte strikjes.

De maltezer heeft geen dubbele vacht, zoals de meeste andere hondenrassen. De vacht van deze hond bestaat enkel uit een bovenvacht. Dit wil zeggen dat de vacht geen donsharen bevat, enkel dekharen. Hierdoor verliest de maltezer opvallend minder haar dan andere hondenrassen en gaat de vacht ook niet in de rui. Maltezers die niet raszuiver zijn hebben meestal wel een dubbele vacht.

Aard[bewerken]

De maltezer heeft een levendig en liefdevol karakter. Deze honden zijn ook vrij intelligent en hebben, net als de bichon frisé, een aangeboren talent voor het draaien van pirouetten op hun achterpoten.

Oorsprong[bewerken]

Algemeen wordt aangenomen dat het maltezer ras afkomstig is van het eiland Malta. Soms wordt als herkomst ook Melita opgevoerd, maar dit is een oude aanduiding voor Malta, al is er verwarring met het Adriatische eiland Mljet, dat eveneens Melita genoemd is. Rond ongeveer 900 jaar voor Christus komen we de eerste maltezers tegen, gekweekt uit een aantal inheemse rassen.[bron?]

De maltezer is de stamvader van een aantal rassen zoals de yorkshire, de bolognezer, de havanezer en de bichon frisé. Vooral bij dames is de maltezer altijd populair geweest en het ras werd vooral gebruikt als schoothondje. Tegenwoordig zijn er alleen witte maltezers, alhoewel er rond de eeuwwisseling ook gekleurde maltezers bestonden.

De maltezer is een moeilijk te fokken ras. Er zijn twee verschillende typen. Het ene is wat groter in formaat, heeft een langere neus en is dus iets grover. Het andere type is kleiner, met een korte neus en met een fijner voorkomen. Beide typen zijn erkend door het FCI als standaardmaltezers.

Omgang[bewerken]

Een maltezer wordt getrimd tijdens een hondententoonstelling.

Verzorging[bewerken]

De verzorging van een maltezer vraagt veel moeite en tijd, zeker als deze hond lang sluikhaar heeft zoals de rasstandaard het beschrijft.

De lange vacht moet dagelijks geborsteld en gekamd worden om klitten en vilt te voorkomen. Vooral de oren, de oksels, de lies en de poep moeten goed nagekeken worden voor klitten, omdat dit plaatsen zijn op het lichaam waar er veel wrijving is. Om dit snel en pijnloos te doen verlopen gebruikt men best aangepast trimmateriaal zoals een dematter, een mat splitter en een klittenkam.

Idéaliter wordt dit ras ook wekelijks gewassen in bad met vachtspecifieke producten zoals een shampoo voor een witte vacht en een balsem voor sluikhaar.

Maltezers kunnen last hebben van traanvlekken, ook wel traansmeer genaamd, onder de ogen. Deze donkere vlekken ontstaan door een overmatige traanproductie ten gevolge van de maltezer zijn relatief grote ogen. Hierdoor staan de oogleden strakker gespannen en dit hindert de traanafvoer waardoor de tranen via de snuit aflopen en roodbruine vlekken achterlaten. Het traansmeer kan worden verwijderd, en zelfs voorkomen, door de hond zijn snuit dagelijks te reinigen met de daarvoor bestemde producten.[1]

Opvoeding[bewerken]

Omdat maltezers al eeuwenlang gefokt worden als gezelschapshond zijn ze het gelukkigst als ze dicht bij hun eigenaar kunnen zijn, daarom is het belangrijk ze van jongs af aan te leren dat het oké is om soms alleen te zijn om te voorkomen dat ze verlatingsangst ontwikkelen.

Vergelijkbare hondenrassen[bewerken]

  1. (nl) Traanvlekken bij honden | MedicAnimal.nl. www.medicanimal.nl. Geraadpleegd op 2017-06-16.