Yorkshireterriër

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yorkshireterriër
Hondenras
Yorkshireterriër
Basisinformatie
Andere namen Yorkshire terriër, york
Oorsprong Engeland
Classificatie FCI: Groep 3 Sectie 4 #86
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen
Yorkshire terriërs

De Yorkshire terriër, ook wel yorkshire of kortweg yorkie, is een hondenras.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

De herkomst van de Yorkshire terriër gaat terug naar de negentiende eeuw, toen Schotse textielarbeiders hun Terriërs kruisten met de plaatselijke Terriërs in de streek rond Glasgow in het graafschap York. De vermoedelijke voorouders van de york zijn de Clydesdale Terriër en/of de Paisley Terriër, de Schotse Black-and-tan Terriër, de Broke-Haired Terriër (vandaag de dag uitgestorven), de Cairnterriër en de Maltezer.

In 1886 kreeg de Yorkshire terriër zijn huidige naam en in 1898 werd voor het eerst de rasstandaard voor de Yorkshire terriër gepubliceerd.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De yorkshire terriër is, mits goed gesocialiseerd, sociaal naar andere honden toe en is trouw aan zijn baasje. Een york heeft een pittig karakter, wat vaak onderschat wordt vanwege zijn geringe grootte en zijn schattige oogjes.

Vroeger werd de yorkie gebruikt om op ratten te jagen en dit is nog altijd in hun karakter te herkennen. Vaak zijn ze vrij agressief, zeer snel en niet snel moe. Verder worden ze omschreven als aanhankelijk, moedig, pienter en een goede waker.

De yorkshire-eigenschappen overheersen vaak bij kruisingen. De yorkshires hebben normaal gesproken de oren in een V-vorm.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De schouderhoogte bedraagt tot ongeveer 25 centimeter en het gewicht ligt tussen de 2,4 en 3,1 kilogram.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]