Naar inhoud springen

Foxterriër

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Foxterriër
Hondenras
Foxterriër (gladharig)
Basisinformatie
Oorsprong Groot-Brittannië
Classificatie FCI Groep 3 Sectie 1
*gladharig #12
*draadhaar #169
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Foxterriër (draadharig)
Lijst van hondenrassen

Foxterriër refereert aan twee nauw verwante hondenrassen, de gladharige foxterriër (FCI #12) en de draadharige foxterriër (FCI # 169).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De foxterriër (gladhaar) doet zijn intrede met de vossenjacht in Engeland; het ras wordt gefokt om de vos uit zijn hol te drijven. De 'fox' komt al voor op jachttaferelen uit de 16e en 17e eeuw. Voor het eerst is hij in 1862 in Birmingham tentoongesteld. Een eerste standaard wordt in 1876 door de Engelse Kennel Club opgesteld, in hetzelfde jaar wordt een register voor foxterriërs opengesteld.

De draadharige variant is mogelijk in oorsprong een kruising van een gladharige foxterriër met een draadharige Engelse terriër.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Beide variëteiten verschillen van elkaar qua vacht en karakter, niet zozeer qua bouw. De foxterriër bereikt een schofthoogte van 39 centimeter en weegt dan ongeveer 8-9 kilogram. Reuen zijn iets zwaarder en groter dan teven. De vacht is wit met zwarte en/of bruine vlekken. De oren zijn V-vormig en geknikt.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Foxterriers zijn erg slim, (leren makkelijk kunstjes), erg trouw (net als de strip-foxterrier Bobbie van Kuifje willen ze niets liever dan altijd met de baas mee), dapper en zeer geschikt voor kinderen.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Fox Terrier op Wikimedia Commons.