West Highland white terrier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
West Highland white terrier
Hondenras
West Highland white terrier
Basisinformatie
Andere namen West Highland white terrier
Oorsprong Schotland
Classificatie FCI: Groep 3 Sectie 2 #85
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De West Highland white terrier, door liefhebbers ook wel Westie genoemd, is een kleinere, uit Schotland afkomstige, witharige gezinshond.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De West Highland white terrier is een kleine, stevig gebouwde hond. Zijn schofthoogte is circa 28 centimeter en zijn gewicht 7 à 8 kilogram. Zijn vacht bestaat uit twee soorten haar: een ruwe en harde bovenvacht met een zachte, kortharige ondervacht. De vacht mag niet te vaak gewassen worden omdat dit de vacht sluik maakt. Een hond die vuil is geworden kan beter schoongeborsteld worden als de vacht weer droog is. De harde vacht van de Westie moet om de ca. 12 weken geplukt worden.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

De West Highland white terrier wordt omschreven als een levendige, speelse, onverschrokken en waakse hond. Verder: vrolijk, alert, extravert, slim, vindingrijk, trouw aan zijn baas (en anderen, is een allemansvriend) maar ook eigenwijs, volhardend en zelfstandig, passend bij terriërs.
Het ras heeft een stabiel, positief ingesteld karakter en is niet makkelijk van zijn stuk te brengen. Een heldere consequente opvoeding is gewenst zodat duidelijk is hoe de verhoudingen in de groep zijn. De hond heeft een hoog energieniveau en benodigt veel spel.


Zie de categorie West Highland White Terrier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.