Glen of Imaalterriër

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Glen of Imaalterriër
Hondenras
Adult Glen of Imaal terrier.jpg
Basisinformatie
Andere namen Glen of Imaalterriër
Oorsprong Ierland
Classificatie FCI: Groep 3 Sectie 1 #302
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De Glen of Imaalterriër is een hondenras dat afkomstig is uit het graafschap Wicklow, met name uit de Glen of Imaal-vallei in de westelijke Wicklow Mountains, in Ierland. Hij werd gefokt voor meerdere doeleinden zoals voor de jacht op dassen en als ongediertebestrijder, maar hij is nu ook geschikt als gezinshond. Het of in de naam is het Engelse woordje of ("afkomstig van"); glen betekent vallei of dal.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De ideale hoogte van de schouder mag maximaal 35,5 centimeter bedragen, desondanks is het een vrij robuuste hond, die wel 16 kilogram kan wegen. De vacht van de Glen of Imaalterriër bestaat uit een harde, ruwharige bovenvacht, de haren zijn middellang, met een zachte, dichte ondervacht. De kleuren variëren van roodachtig geel via brindle (gestroomd) tot donkerblauwgrijs. De vacht wordt tweemaal per jaar handmatig geplukt.

Aard[bewerken | brontekst bewerken]

De Glen of Imaalterriër is een intelligente, aanhankelijke, trouwe en moedige hond, maar ook speels en soms eigenwijs. In huis is hij vrij rustig en blaft zelden, behalve bij onraad, dan laat hij duidelijk van zich horen.
Hij is sociaal, kan goed met andere huisdieren - zelfs katten - overweg mits hij daar van jongs af aan vertrouwd mee is geraakt. Hij gaat ook goed met kinderen om. Alleen bekenden die op bezoek komen worden vriendelijk begroet.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Glen of Imaal Terrier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.